Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Статия в Le Monde настрои световните медии срещу Ципрас

01 Юни 2015 / 15:06:12  GRReporter
1039 прочитания

„Европа се намира на кръстопът. След сериозните отстъпки, които направи гръцкото правителство сега решението не се намира в ръцете на институциите, които с изключение на Европейската комисия не се избират и не дават отчет на народите, а в ръцете на европейските лидери”.

„Гръцкият въпрос не засяга само Гърция. Той е епицентърът на сблъсъка между две абсолютно противоположни стратегии за бъдещето на европейската интеграция”.

„Някои искат да се съгласим министрите и министър-председателите да се назначават от институциите и гражданите да бъдат лишени от правото на глас до края на програмата. Това ще означава пълно премахване на демокрацията в Европа, края на всеки предлог и началото на един разпад и на едно неприемливо разединение на Обединена Европа. В крайна сметка това ще означава началото на създаването на едно технократско чудовище, което ще ни отведе към една съвсем отдалечена от учредителните си ценности Европа”.

Това са три абзаца от статията на гръцкия премиер Алексис Ципрас във вчерашния брой на френския всекидневник Le Monde, с която той провокира серия от негативни реакции във водещи европейски и световни медии.

Bild, Bloomberg, Financial Times и други водещи медии коментират, че с нея гръцкия премиер е изострил още повече своята реторика и е поставил нови препятствия по пътя към постигането на споразумение между Атина и кредиторите.

Според Forbes вероятността от фалит на Гърция са се увеличили след статията на Алексис Ципрас. „Всъщност той представи обвиненията към кредиторите, които са от самото начало позицията на СИРИЗА в преговорите”, посочва журналистът Тим Уорстал и допълва: „Следователно, Ципрас повтаря своите червени линии знаейки (или поне разбирайки), че те са червени линии и за ответната страна. Това не прави постигането на споразумение вероятно”.

Заглавието на германския таблоид Bild е категорично: „Ципрас прехвърля отговорността на другите”.  В текста медията е особено критична към гръцкия премиер, който „вместо да поеме отговорността за ситуацията в страната си я прехвърля на кредиторите”.

Според Bloomberg „Гърция предупреждава в момент, когато краят на играта наближава”. „Докато гръцкият премиер пише в Le Monde, че липсата на споразумение не се дължи на непреклонността на гърците, високопоставен германски законодател подчертава, че Гърция носи отговорността да спази реформите, които бяха договорени преди Ципрас да поеме управлението”, се допълва в текста.

Оценката на американската информационна мрежа CNBC е, че пропастта между гръцкото правителство и кредиторите продължава да е дълбока. В интервю пред медията анализаторът Джим Рид от Дойче банк посочва: „Думите на Ципрас могат да бъдат определени като предизвикателство спрямо кредиторите. Всички сценарии остават открити и имаме пред себе си една особено критична седмица. Първите заглавия в пресата ще стават все по-драматични колкото се приближаваме към петък”.

Питър Шпигел от Financial Times е особено скептичен относно вероятността да бъде постигнато споразумение след статията на Алексис Ципрас във френския всекидневник. Същото мнение споделя и Business Insider, а британският вестник Telegraph смята, че гръцкият премиер заплашва, че ще провокира криза в цяла Европа. 

Категории: Политика статия на Алексис Ципрас Le Monde световни медии критика споразумение с кредиторите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus