Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ставрос Теодоракис пред GRReporter: Потами е гарант за стабилността на Гърция

16 Януари 2015 / 15:01:16  Анастасия Балездрова
1317 прочитания

Учредената преди по-малко от година партия Потами направи силен старт още с първото си участие на избори. Тя вече има двама представители в Европейския парламент и по всичко личи, че й предстои да изиграе водеща роля в следващия гръцки парламент.

Според последните социологически проучвания Потами е на трето място в предпочитанията на гръцките избиратели с процент от около 6 на сто.

С лозунга „Искаме да променим всичко без да разрушим страната” лидерът на партията и един от най-известните журналисти в Гърция Ставрос Теодоракис провежда предизборните си прояви, които се различават коренно от тези на останалите партии.

Поредната дискусия на Теодоракис с граждани се проведе в Пирея. В блиц интервю за GRReporter той представи основните цели на партията във връзка с изборите.

Г-н Теодоракис, коя е целта на партия Потами на предстоящите избори?

Целта е да бъдем силната трета партия, а не просто третата политическа сила. Тоест, Потами да бъде партията, която ще регулира събитията в деня след изборите. Партията, която ще гарантира, че в страната няма да се случи катастрофа.

Каква ще бъде ролята на партията след изборите?

Обединителна. Ние целим създаването на социални съюзи, да обединим гърците. В момента не е морално дадена партия да смята, че ще може да предостави решения за проблемите на страната, като спечели 30, 33 или 35 на сто от вота. Проблемите на страната са големи и са й нужни големи социални мнозинства.

Кои са условията, които поставяте за сключването на тези съюзи?

Те са много, но основните са: европейското бъдеще на страната, социалната държава, частната икономика и правосъдието. Това са четирите категорични условия, които представихме подробно пред гръцкия народ.

Ставрос Теодоракис с автора на статията Анастасия Балездрова

По време на дискусията Теодоракис разясни, че е готов да участва в телевизионен дебат с лидерите на останалите партии и  повтори основните принципи на партията си. „Данъците не могат да бъдат отменени просто така. Със сигурност обаче бяха допуснати грешки в прилагането на данъка върху недвижимото имущество и той трябва да бъде променен”, заяви той.

Приоритети за Потами са: борбата с укриването на данъци, улесняването на работещите и пенсионерите с един източник на доходи в контактите с данъчните власти, укрепяването на независимостта на институциите от управлението, решаването на проблема с безработицата с инвестиции.

„Аз не вярвам в държавната икономика. Никой сериозен ляв политик в Европа не вярва в нея, освен гръцката левица”, заяви Ставрос Теодоракис, като допълни, че е необходимо Европа да промени политиката си спрямо сериозно засегнатия от икономическата криза Европейски юг.

„Европейската централна банка трябва да увеличи в пъти финансирането на страните от Юга, необходима е политика, която да надхвърля бюджетните съкращения. Нужни са средства за генерирането на икономически ръст”. В същото време Теодоракис подчерта, че от своя страна Гърция трябва да докаже на европейските си партньори, че всяко евро, което се предоставя на страната се оползотворява по правилен начин.

„Ние призоваваме богатите гърци да върнат парите си в страната. Да сключим с тях един „патриотичен договор”, по силата на който те ще бъдат обложени с определени данъци през следващите 10 години. И за да са сигурни, че парите от тях няма да потънат в нечии джобове, предлагаме те да се използват единствено и само за подобряването на образователната система чрез изграждането на нови, образцови училища. Това е нещо, което е приложено в други страни и е дало резултати”.

Потами не споделя идеята за отписване на гръцкия държавен дълг, но е на мнение, че срокът за изплащането му трябва да се удължи. Междувременно на Гърция трябва да се предостави определено време, в което да не изплаща заема си, докато икономиката й се съвземе.

„Не трябва да пропускаме факта, че в момента в Европа тече дискусия около приемането на решение за нейния висок дълг. Тя се води във всички органи на Европейския съюз и в определен момент ще бъде взето решение за уреждането на високите дългове на страните-членки. Затова настояваме, че Гърция няма нужда от едностранни действия, а трябва да продължи да е част от еврозоната и Евросъюза”, посочи Теодоракис.

В заключение той подчерта, че Потами ще участва в коалиционен кабинет само при условие, че той гарантира мястото на Гърция в Европа. 

Категории: Политика Потами центристка партия Ставрос Теодоракис предсрочни избори интервю
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus