Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Страх от самоубийствен атентат в Гърция

10 Август 2015 / 11:08:04  GRReporter
1096 прочитания

В неделния брой на гръцкия вестник „Вима”, в статия на журналиста Василис Ламбропулос, се разкриват неизвестни случаи, разследвани от силите за сигурност на страната. Сред тях са опасността от нападения на джихадисти в Гърция, случаят с електронната атака в компютърните системи на министерството на вътрешните работи, както и замесването на името на бизнесмен, пред чийто дом наскоро избухна бомба, в разследване за контрабанда и трафик на хора.

Сред гръцките органи за сигурност цари безпокойство въз основа на информация, че е възможно да последва удар от поддръжници на „Ислямска държава” в страната срещу бежанци от Близкия изток. Вероятно е този удар да бъде нанесен чрез самоубийствен атентат, подобен на тези, които се извършват в Ирак и Сирия.

Специални мерки

Източници посочват, че поради тази причина в последните дни са поръчани специални мерки за сигурност около Дирекцията за чужденци на улица „Петру Рали”, както и при други служби, където се събират главно сирийски бежанци, пристигащи масово в страната. От полицаите е поискано да извършват не само щателен обиск и проверка на багажа на пристигащите, но и да наблюдават пространството извън дадената полицейска служба.

Дадена е заповед, както и в други служби, да се обръща внимание на хора, които са неподходящо или странно облечени за сезона, тъй като има опасност под дрехите си да крият експлозиви, които да взривят в самоубийствен атентат. Подобни удари са нанесени пред полицейски служби в Ирак и Сирия, като в тези случаи са били насочени срещу новобранци в армията. Едновременно с това от полицейските органи е поискано да следят и други места, където са струпани масово имигранти от бойните полета на Близкия Изток.

Според източници, евентуален атентат на „Ислямска държава” срещу бежанци от Близкия Изток, извършен на европейска територия, би имал за цел от една страна извършването на нови отмъстителни удари срещу християните от района, а от друга страна да им се предаде посланието, че никъде не могат да се чувстват сигурни. Според офицери от Гръцка полиция обаче, «вероятно е да се насочват и към мюсюлмански общности, главно на умерени сунити, но не само, които да се включат в редиците на „Ислямска държава”. Освен това съществува опасност от нападение и срещу кюрдските бежанци в страната, с които джихадистите се намират в непрекъснат конфликт (главно на границата между Ирак и Турция)».

Що се отнася до потока от сигнали за движението на джихадистите, представители на органите за сигурност и на тайните служби говорят за «ограничен трафик на информация» и за 5-6 съобщения на месец, които обаче са без особен интерес.

Какво извади на показ взривът

Едновременно с това особени измерения изглежда придобива случаят с избухналата бомба пред дома на 63-годишен предприемач на ул. „Илектрас” в атинското предградие Вулягмени миналия понеделник вечерта. Бизнесменът е обект на нападение и през септември 2013, когато неизвестни нахлуват в дома му, прострелват го с картечен пистолет Scorpion и го раняват сериозно.

Същевременно имаше информация, макар и непотвърдена официално, за това, че преди една година срещу същото жилище е извършен опит за бомбен атентат с дрон.

При нападението от 2013 предприемачът твръдеше, че става въпрос за случайно съвпадение. След последния взрив той обвини турски бизнесмен, с когото имал делови отношения чрез хора в България. Той допълни, че същият чуждестранен гражданин се целел и в роднина на „инициатора” на нападението.

Сега обаче става ясно, че името на въпросния бизнесмен се среща в документи, предадени на съдебните власти, които разследват дейността на офицери от бреговата охрана, сътрудничили си с трафиканти на хора.

За същия бизнесмен се твърди, че «извършва редица престъпни действия и има офшорна фирма на името на бивш висш офицер от бреговата охрана». Едновременно с това, въпросният бизнесмен е разследван преди няколко години и от гръцката национална разузнавателна служба, израелската Мосад и Службата за борба с икономическите престъпления, във връзка с негова търговска дейност в южна Турция, вероятни контакти с кюрдски сепаратисти, но и с турските тайни служби. Срещу него обаче не е започвано съдебно производство.

 

 

Категории: сили за сигурност разследване самоубийствен атентат джихадисти имигранти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus