Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Странният брокер, който продава острови в Егейско море

27 Юли 2015 / 10:07:03  GRReporter
1349 прочитания

Мистериозният италиански брокер Алесандро Прото, който „разпродаде” половината от островите в Егейско море изглежда, че не се предава лесно, пише гръцкият вестник Етнос.

Първо разпространи невярната, както се оказа впоследствие, информация, че е продал островчето Стронгило на актьора Джони Деп. След това съобщи, че двойката Анджелина Джоли и Брад Пит замислят да купят друг един малък „рай” в Йонийско море – островчето Гея, част от архипелага Ехинадес. Третият му ход бе да обяви, че заедно с американския магнат Уорън Бъфет са закупили острова Агиос Томас в залива на Егина.

снимка: protothema.gr

Гръмките анонси предизвикаха световен медиен шум, след което „заваляха” опроверженията. Уорън Бъфет направи изявление, в което определи разпространената от сътрудничката на Прото новина като „плод на развито въображение”. Реакцията на офиса на Алесандро Прото не закъсня и бе не по-малко дръзка. Неговата помощничка Федерика Сала обвини медиите, че са преиначили изявленията на брокера. Тя уточни, че Уорън Бъфет е изразил интерес да закупи остров и дори се позова на една от любимите сентенции на световния инвеститор.

Веднага след това агенцията на Прото промени курса си и съобщи, че е направила анонсите с цел да „преброи реакциите”, както и че вследствие на това инвеститорите ще избързат да се възползват от възможността и ще започнат отново да влагат парите си в Гърция. В коментар за вестник Етнос сътрудничката на брокера Федерика Сала посочила, че тази негова инициатива е „съобщила на целия свят, че съществуват инвеститори, които се интересуват да правят бизнес в Гърция”.

Тя подчертала, че Алесандро Прото е посетил страната няколко пъти, както и че в момента „води преговори”, за да инвестира сума от 100 – 150 милиарда евро в инфраструктурни проекти и най-вече в пристанища и автомагистрали.

„Нужно е само Европа да не остави Гърция да пропадне”, заявил Прото пред италианско издание и допълнил: „Не можем да позволим Гърция да фалира”.

снимка: ANDREA RAFFIN/COLEMAN-RAYNER/KIKA

Сала заявила пред Етнос, че брокерската агенция на Прото „работи с известни клиенти, сред които са Анджелиан Джоли и Брад Пит, Мадона, Джони Деп, Кристиано Роналдо, Лионел Меси, Риана, Дженифър Лопез и Джордж Клуни”. По думите ѝ именно Клуни станал причината за последвалата слава на Прото, когато станало известно, че именно той щял да извърши продажбата на вилата на актьора до езерото Комо в Италия, защото тогавашната му приятелка Елизабета Каналис била уморена от „офанзивите” на папараците.

По подобен начин и съвсем неочаквано се бе появила информацията, че Порто закупил за сметка на Том Круз вила в Малта на стойност 100 милиона евро. Тя бе опровергана от местни брокери, които заявиха, че „на острова няма къща на такава стойност”.

След „удара” с Клуни и Круз, Алесандро Прото винаги се е появявал в медиите като „италианският брокер с известните клиенти”. И от тогава нататък, когато някоя знаменитост е замисляла да купи някакъв имот, случаят винаги „бил поеман” от Прото.

Интересното около мистериозната личност на брокера е, че никой не е в състояние да потвърдя някаква свързана с него информация. Повечето му контакти с медиите стават чрез писмени съобщения. Дал е само четири интервюта, понеже, както обяснява в едно от тях, „иска да се концентрира само върху работата си”.

Това важи и за опита на вестник Етнос да се свърже с него. Помощничката му Федерика Сала избегнала да предостави подробности относно професионалния и личния му живот, който „не интересува никого”, както подчертала.

По думите ѝ Прото е влязъл в пазара на недвижимо имущество през 1997 на 23-годишна възраст, въпреки че „е възнамерявал да се включи в издателския бизнес”.

Според наличната в интернет биография на Прото, той е на 37 години и е постоянен жител на Швейцария. Завършил е с отличие (нещо, което не се потвърждава) финанси в университета Бокони в родния си град Милано и започнал професионалната си кариера като продавал енциклопедии от врата на врата.

След това работил в нюйоркския офис на издателската къща Penguin и после се озовал и в Аржентина, без да е ясно с какво точно се е занимавал там. Не е ясно също как е преминал в бизнеса с имоти, а още по-мъгляв е начинът, по който е учредил компанията Proto, която се помещава в луксозен офис в Лондон, при все че твърди, че е „един мъж със скромен произход”.

Това, което не може да се опровергае обаче е, че преди около две години Прото е бил обвинен от Националната комисия за контрол на фондовите борси в Италия (Consob) за разпространение на лъжливи сведения и манипулиране на пазара. На него и фирмите му била наложена глоба в размер на 4,5 милиона евро, а прокурорът заявил: „неговите компании са обвини в мистерия, въпреки че той изглежда изключително способен да манипулира пазара”.

Заслужава да се отбележи, че Алесандро Прото е в конфликт с авторката на еротичния бестселър „Петдесет нюанса сиво” Е.Л. Джеймс. Той твърди, че е личността, която е вдъхновила писателката за изграждането на образа на основния герой Крисчън Грей. 

Категории: Знаменитости брокер продажба на гръцки острови Алесандро Прото Уорън Бъфет Анджелина Джоли и Брад Пит вестник Етнос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus