Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сътресения в СИРИЗА след споразумението

21 Февруари 2015 / 17:02:55  GRReporter
1266 прочитания

Много  представители на вътрешната опозиция в СИРИЗА, както и други, които подкрепят ръководството, изразяват несъгласието си с отстъпките от предизборната програма, които правителството направи при споразумението с Еврогрупата. Мнозина са и онези, които искат да се проведе референдум.

Още вчера, на шестчасово заседание на Политическата канцелария на СИРИЗА много членове на партията изразиха не само безпокойството си, но и страха си, че „по начина, по който постъпва правителството, ще загуби контакта си с народа, от който произтича неговата сила и неговия политически капитал”.

Надзорът е равен на тройката

„Надзорът е все едно тройката” заяви представител на партията, и изрази несъгласието си с приетите от Атина условия. Друг кадър на партията свърза натиска на партньорите с желанието на правителството да внесе следващата седмица проектозаконите, обявени от Алексис Ципрас за стопирането на търговете за продажба на основното жилище и за труда.

„Ако вървим така, няма да успеем да изпълним онова, което казваме в програмата си” твърди той. „Когато народът ни вижда да избираме президент на републиката заедно с Нова демокрация, когато ни вижда да приемаме надзор и да искаме удължаване на кредитното споразумение, тогава ще разбере, че правим голямо отстъпление” заявява същия представител на СИРИЗА. Друг признава „Намираме се между катастрофален дефицит и катастрофално споразумение”.

Референдум или избори

Средите вътре в СИРИЗА твърдят, че е необходимо партията да се обърне пак към народа ако бъде изнудвана или принудена да отстъпи от обещаното. Тя трябва да обясни на гражданите какво се случва, а това означава или референдум, или даже избори, след като според някои представители на партията „споделихме властта с политически сили, които са опасни”.

Междувременно Панос Скурлетис, Алекос Фламбурарис и Тасос Коронакис се заеха да успокояват вълненията в партийните среди. Те демонстрираха оптимизъм, че в края на краищата решение ще бъде намерено и определиха като необходима една програма-мост, така че правителството да получи време, за да може да продължи преговорите.  „Всичко, което се случва, се съдържаше в предизборните ни обещания... Дори и да има някои неясни моменти, те ще бъдат осветлени с времето”.

 

Категории: СИРИЗА вътрешна опозиция сътресения споразумение с кредиторите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus