Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Световните инвестиционни фондове отново в Атина

09 Август 2015 / 14:08:52  GRReporter
1009 прочитания

Тревога е обявена в големите чуждестранни фондове, които са инвестирали в гръцки компании, листвани на фондовата борса, и главно в гръцките банки. Предвид тяхната рекапитализация и след сериозния спад в цените на акциите им през последните дни, високопоставени ръководители на инвестиционните фондове пристигнаха в Атина, за да проучат ситуацията и да направят каквото могат, за да защитят инвестициите си, или поне това, което е останало от тях.

Според информация на вестник „Катимерини”, през изминалата седмица в близост до централния атински площад „Синтагма” са забелязани сътрудници на Джон Полсън, Уилбър Рос и други известни американски крупни инвеститори, дошли с цел да се срещнат с представители на правителството, за да си съставят собствено мнение за следващия ден. Същите източници посочват, че инвеститорите са поискали среща с вицепремиера и ръководител на икономическия екип на правителството Янис Драгасакис, но в крайна сметка са се видели с министъра на икономиката Георгиос Статакис.

По време на срещата поискали да бъде направена някаква прогноза, така че процедурата по рекапитализация да не постави под заплаха от изчезване инвестициите им в гръцките банки. Посочените инвестиционни фондове имат сериозно акционерно присъствие в почти всички системни банкови групи, които в определени случаи (Eurobank) могат да бъдат окачествени като емблематични. Вследствие на това загубите, които рискуват да отчетат след края на рекапитализациите, може да се окажат катастрофални за присъствието им на гръцкия пазар. Засега не е известно дали и какъв вид ангажименти са били поети от страна на правителството. Това, за което разполага с информация вестник „Катимерини”, е, че официално „е изразено разбиране”. Международните фондове се страхуват от разводняване на инвестициите си в Гърция и се опитват по всякакъв начин да го избегнат. Според информациите, пратениците им все още не са си тръгнали от Атина, тъй като имат поредица от срещи с представители на пазара, високопоставени ръководители от финансово-кредитния и други сектори.

Във всеки случай, който следи отблизо действията им през цялото това време, може да потвърди, че от средата на пролетта досега същите фондове се опитват по всякакъв начин да разшифроват политическата и икономическата ситуация в Гърция, за да могат да начертаят и собствената си политика от тук нататък. Факт е, че те отчитат загуби (много големи от банковите им инвестиции), и въпреки че управляват стотици милиарди евро, усещат трусове.

До скоро фондовете се опитваха да разберат новата ситуация, разговаряйки с гръцки банкери и други играчи от сектора, разменяйки имейли и следейки събитията чрез медиите. Сега разбират, че това не е достатъчно, тъй като местните им инвестиции в размер на милиони евро са пряко застрашени.

Банкови акции

Като цяло условията в гръцката икономика със запазването на капиталовия контрол за втори пореден месец, в съчетание с „потъването” на Атинската фондова борса, където специално банковите акции бяха ударени с милиони нареждания за продажба, предизвикват тревога в щабовете на гръцките фирми.

Особено през първите дни масовото излизане на чуждестранни инвестиционни формации от гръцките позиции предизвика страх. Неизпълнените нареждания за продажба достигнаха почти 1 милиард акции през първите три сесии, предизвиквайки истински борсов „Армагедон” и довеждайки банковите акции до исторически ниски нива. Обезценяването на фирмените активи (в рамките на три дни бяха изгубени счетоводно 10 милиарда евро, начело с банките) показва тоталната липса на доверие в гръцката икономика и рязкото покачване на риска за страната.

 

 

Категории: инвестиционни фондове гръцки банки рекапитализация риск инвестиции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus