Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тайни агенти на Ципрас трябвало да въведат паралелна гръцка валута

24 Януари 2016 / 16:01:33  GRReporter
795 прочитания

Множество алтернативни сценарии са циркулирали в средите на първото правителство на СИРИЗА. Както разкрива вестник Катимерини, Алексис Ципрас е съставил тайна група за специални мисии. Сред тези мисии са били и преговорите с Москва за отварянето на кредитна линия, провеждани със знанието на Панайотис Лафазанис, но без да е информиран Янис Варуфакис. Тази група се е занимавала и с това как ще се плащат задълженията на държавата (заплати, пенсии) в случай на неуспех на преговорите.

Варуфакис е предложил няколкократно използването на паралелна система за плащания. Планът обаче е отхвърлен. Сметнато е, че реакциите ще са експлозивни, особено тези на пенсионерите, ако им се плаща с IOUs (от I Owe You –  „длъжник съм ти”, бонове, които ще осигуряват изплащането на конкретна сума на притежателя им), или, още по-лошо, с кредити в една паралелна електронна система. Така на едно предварително ниво надделява идеята да се използват резервите в евро, които се пазят в Монетния двор и Европейската централна банка не е одобрила  циркулацията им.

Освен това били извършени действия за подготовка на страната за издаването на нова валута. Направени са две пътувания на два различни континента, за срещи с компании, които работят в сферата на издаването на валути. От тези пътувания станало ясно, че е необходим поне един месец от момента, в който се издаде нареждането до влизането в циркулация на новата парична единица. Изпратени били и мисии в латиноамерикански страни, за да се сключат споразумения за доставка на горива, телешко месо и лекарства.  Хората, които се занимавали с тези контакти чак до седмицата преди референдума, осъзнали, че премиерът няма намерение да приложи нито един от тези планове. Той се изплашил от две неща – от оставката на ключови членове, които биха могли да съставят коалиционно правителство без негово участие, както и от вероятността от обществени вълнения.

Въпреки героическите си туитове в неделя, 28 юни, за несъгласието на гръцкото правителство с капиталовия контрол, Варуфакис е знаел на онзи етап, че контролът е неизбежен. Банките са щели буквално да умрат, ако отворят в понеделник, заради масовите тегления на депозити, предизвикани от създалата се заради референдума паника. Още предишния ден Драгасакис и Цакалотос по време на посещението си при Марио Драги са се договорили за налагането на капиталовия контрол, заяви самият Драгасакис за Катимерини.

На заседанието на Съвета за системна стабилност същия следобед Варуфакис бил настроен за сътрудничество и в добро настроение. Той коментирал, че капиталовият контрол има и положителни страни, тъй като ще се увеличи използването на карти. Заседанието приключило около 20:00, а основните точки на законодателния акт били готови. Но Янис Стурнарас е информиран за решенията на съвета само 5 минути преди полунощ, когато изтичал крайният срок, даден от Европейската централна банка. След това щели да бъдат предприети драстични мерки.

Междувременно, Варуфакис пристига в централата на правителството, където е посрещнат от колективен огън. Ципрас бил разгневен, когато разбрал, че приетият законодателен акт за контрола не предвиждал каква сума пенсионерите могат да теглят на седмица. За мнозина от присъстващите това било доказателство за несериозността, с която Варуфакис се отнасял към положението.

Варуфакис твърди в интервю за телевизия Скай, че на въпросното заседание е представил мерките, които според него биха принудили европейците към компромис – а именно преструктуриране на държавните облигации, собственост на Европейската централна банка, и въвеждане на паралелна електронна система за плащания и възвръщане на контрола към Банката на Гърция. Според самия бивш министър на финансите, един от нападналите го на това заседание е бил вицепремиерът Драгасакис, който успял в крайна сметка да убеди и премиера.

Според Драгасакис обаче, на заседанието на правителството онази вечер Варуфакис само е повторил  за пореден път идеите си, като казал, че не могат да бъдат осъществени, защото няма необходимата подготовка, а последиците ще са катастрофални. „Бях казал, и го повторих през онези дни, че удължаването на периода без споразумение ще ни принуди да се обърнем отново към МВФ, защото нямахме валута за вноса”, добавя Драгасакис и обвинява Варуфакис, че се опитва да пренапише историята.

Категории: Алексис Ципрас Янис Варуфакис паралелна валута преговори капиталов контрол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus