Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Третият меморандум предвещава политическа нестабилност

12 Август 2015 / 08:08:44  GRReporter
720 прочитания

Септември ще бъде горещ месец за гръцката политика, тъй като третият меморандум между страната и кредиторите й предизвиква сътресения не само в управляващата коалиция СИРИЗА-Независими гърци, но и в Европа. Всичко зависи от начина, по който новото споразумение между Гърция и кредиторите й ще бъде гласувано от парламента в четвъртък срещу петък в полунощ . Вчера сутринта кредиторите и правителството постигнаха споразумение, въпреки че по думите на финансовия министър Евклидис Цакалотос “все още има една-две открити теми”. Според някои медии става дума за преструктурирането на червените кредити и за либерализирането на енергийния пазар.
    Тези две “открити” теми изглеждат като технически детайли и сигурно ще бъдат решени, но основните проблеми пред третия спасителен пакет се наричат Берлин и Зои Костандопулу, ексцентричната лявоориентирана председателка на гръцкия парламент. Вчера се състоя заседание на представителите на финансовите министерства на страните от Европейския съюз, така нареченото разширено Euro Working Group, като първите индикации са, че партньорите гледат положително на споразумението с Гърция.
    Представителката на МВФ Делия Велкулеску е заявила на заседанието, че Фондът е готов да участва във финансирането на новата програма, но от октомври и при условие, че са приложени реформите и са взети мерки за опрощаване на гръцкия дълг. Представителите на финансовите министерства подготвят документите за заседанието на Eurogroup, което е предвидено за петък и най-вероятно няма да е видеоконференция, а ще изисква физическото присъствие на финансовите министри. Там гръцката страна очаква, че германският финансов министър Волфганг Шойбле ще създаде проблеми.
    В същото време гръцкото правителство се готви и за битка в парламента, където в четвъртък трябва да се обсъди новия меморандум, а в полунощ ще премине и критичното гласуване. Текстът на споразумението беше внесен в Народното събрание след 1 часа тази нощ и рано сутринта бе публикуван в официалния парламентарен сайт.
    Екипът на Алексис Ципрас се опитва да подчертае спечелените сражения с кредиторите, като например затворените магазини в неделя, запазването на колективните трудови договори, ексклузивната търговия на лекарствата без рецепти само от аптеките.
    Гръцкото правителство оценява като положително и общата стойност на спасителния пакет - 86 милиарда евро, вместо 4 милиарда, каквито бяха първоначалните планове. Правилна стъпка е и продължителността на програмата - 3 години, вместо едногодишната, за която преговаряше правителството на Андонис Самарас. Разбира се, правителството няма как да скрие зад тези “спечелени сражения” 38-те предварително поставени условия на кредиторите, които “вгорчават” иначе щедрото финансиране на Гърция. Сред тях са реформи като премахването на данъците в полза на трети лица, либерализирането на пазара на млякото и хляба, отварянето на професиите на нотариусите и съдебните служители, увеличаването на пенсионната възраст.

Категории: трети спасителен пакет за Гърция гръцки парламент гласуване на меморандума Международен валутен фонд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus