Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Търговски маршрути в Атина

26 Ноември 2015 / 17:11:41  GRReporter
808 прочитания

Общината в Атина и Гръцката конфедерация за търговия предлагат на жителите и посетителите на гръцката столица шест търговски маршрута, които в същността си са и шест разходки. Така те могат да разгледат красивите места в града и да посетят търговските обекти.

Всеки от маршрутите е с отделен тематичен характер, тъй като повечето от магазините предлагат еднакви категории стоки. Във всички обаче може да бъде открита красотата на Атина, културни пространства и места за забавление.

1 маршрут: Разходка в Колонаки за луксозни покупки

Разположеният в центъра на Атина квартал Колонаки със сигурност не е единствената дестинация за шопинг, но е най-изисканата. Когато обаче става дума за покупка на луксозни и маркови дрехи и обувки, първото място, за което се сещаме е Колонаки. Кварталът е различен дори с това, че и днес повечето клиенти на бутиците и заведенията са жители на гръцката столица, отколкото посетители на града и туристи.

 

 

 

 

2 маршрут: Разходка сред вкусовете – От Омония към Централния пазар

В посока от централния площад Омония към Централния атински пазар Варвакиос, по улица Атинас, но и по околните улички ароматите на подправки, блюда в ресторантчетата, сирене, месо и въобще на хранителни продукти става все по-осезаема.В миналото точно в тези магазини и по-малки магазинчета атинските домакини са пазарували необходимите за трапезата продукти. Сега там пазаруват най-находчивите професионални и любители готвачи, понеже в тях могат да намерят и най-нетрадиционните и редки продукти.

 

 

3 маршрут: Разходка за подаръци и традиционни изделия в Плака

В Атина се продават навсякъде най-различни, подходящи за подаръци стоки. Но ако човек иска да купи нещо традиционно, и то изработено на ръка в традиционен гръцки стил, подходящото място са магазините и ателиетата в Плака.

Разположеният в подножието на Акропола квартал е известна туристическа дестинация. През последните години той стана още по-привлекателен както за посетителите на града, така и за неговите жители. Въпреки че се намира в самия център на Атина, една разходка в уличките на Плака създава у посетителя впечатлението, че се намира на тих и отдалечен от забързания град остров, а не на метри от оживените булеварди.

4 маршрут: Разходка за музика и книги в Ексархия

Както всички градове, Атина също е жив организъм, който се променя. Пример за това е квартал Ексархия, където се намират много от книжарниците в града. Предложението тук е един своеобразен духовен маршрут, който започва от едноименния площад и стига съвсем близо до площад Колонаки. Два площада, свързани както с историята, така и със съвременния живот в гръцката столица.

 

 

 

 

5 маршрут: Разходка за обувки и кожени изделия в историческия търговски триъгълник

Тази разходка е най-„класическата” в Атина. Това е регионът, където са били открити първите търговски обекти още през 19-ти век, целящи да привлекат създаващата се тогава буржоазна класа. Днес в региона, който се опасва от улиците Ерму, Периклеус, Евангелистриас и Агиу Марку), както и по-надолу до площад Монастираки са концентрирани най-големия брой магазини. В тях може да бъде купено всичко, но най-голям е изборът на обувки и кожени изделия. Затова и конкретните категории стоки предопределят този маршрут.

 

 

6 маршрут: Разходка по улица Патисион за дрехи и обувки на изгодни цени

Улица Патисион започва от площад Омония и стига до квартал Патисия и съседния му Кипсели. Разхождайки се посетителят има усещането, че на нея се срещат старата Атина, и най-вече тази от периода между 1950 – 1980, където е възникнала средната класа на града и съвременна Атина, в която е засилено присъствието на различни имигрантски групи. Резултатът на тази среща все още търси своя баланс, за да стане по-привлекателен чрез този синтез, както и чрез по-достъпните цени в търговските обекти.

 

 

Разработката на „бизнес маршрутите” е дело на Института за търговия и услуги към Гръцката конфедерация за търговия и е финансирана с национални и европейски средства. Предстои да бъде издадена карта на маршрутите, която ще се раздава на посетителите на Атина в туристическите агенции, хотелите и пр. За повече информация сайтът на проекта е: www.agora-athina.gr.

Категории: ИкономикаКомпании търговски маршрути в Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus