Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Трилър около срещата между Меркел, Оланд и Ципрас

10 Юни 2015 / 15:06:50  GRReporter
1023 прочитания

Часове преди обявената от гръцкото правителство среща на премиера Алексис Ципрас с Ангела Меркел и Франсоа Оланд, френски и немски източници, както и Европейската комисия отричат, че тя ще се проведе.

Неназовани източници от Париж и Берлин заявиха пред международните информационни агенции Reuters и Bloomberg, че „няма програмирана среща между Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Алексис Ципрас в Брюксел в сряда”.

Кореспондентът на Financial Times Питър Шпигел също съобщи за слухове, според които такава среща няма да има. Малко по-късно той съобщи, че ако това действително се случи, преговорите между Атина и нейните кредитори ще бъдат изместени за края на седмицата, когато ще се проведе заседанието на Euro Working Group в Братислава.

В същото време председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отказа да се срещне с Алексис Ципрас и това бе съобщено официално от нейния говорител Маргаритис Схинас. Той заяви, че към момента не се предвижда среща на Юнкер с Ципрас днес.

По-рано гръцки правителствени източници заявиха, че Атина е представила предложенията си на еврокомисаря Пиер Московиси късно вечерта в понеделник и до момента не е получила отговор за тях. Според същите източници предложението било „придружено от два допълнителни текста с конкретни алтернативни разработки за дупката в бюджета и устойчивостта на държавния дълг”.

Говорителят на Европейската комисия обаче ги опроверга като посочи, че еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси е информирал още вчера следобед представителите на Гърция, че последните им предложения не отразяват разговора между Алексис Ципрас и Жан-Клод Юнкер миналата сряда.

Атина отговори на информациите, че среща няма да има с туит в официалния профил на премиера Алексис Ципрас. „Намираме се в Брюксел. В момента тече среща с министъра на външните работи на Аржентина г-н Хектор Тимерман”, гласеше текстът, а под него бе прикачена снимка от дискусията. Коментатори в гръцките социални мрежи не пропуснаха възможността да предположат, че може би аржентинският министър споделя опита на президента де ла Руа, който бе принуден да напусне президентската резиденция с хеликоптер, за да избегне народния гняв, последвал фалита на страната.

По-късно правителствени източници в Атина заявиха, че Алексис Ципрас ще се срещне с Ангела Меркел и Франсоа Оланд, като уточниха, че това ще се случи в 22:00, след вечерята в рамките на срещата на върха на ЕС с държавите от Латинска Америка и Карибите.

Последва изявление на говорителката на Ангела Меркел, според която „канцлерът не планира да се срещне с г-н Ципрас, но би могла да го направи, ако гръцкият премиер поиска това”.

Според европейски източници Жан-клод Юнкер реагирал много остро на новите предложения на Атина. Той заявил гневно, че „в Европейския съюз това не е прието такова поведение”. Същите източници посочват, че ако няма някаква мобилност от страна на Атина среща между Ципрас, Меркел и Оланд няма да има. 

Категории: Политика среща на Алексис Ципрас с Ангела Меркел и Франсоа Оланд Брюксел преговори с кредиторите Жан-Клод Юнкер
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus