Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Трима загинаха при катастрофа на гръцки военен хеликоптер

11 Февруари 2016 / 09:02:38  GRReporter
1027 прочитания

Двама пилоти и един инженер - механик – членове на гръцкия военен флот загинаха при катастрофа на военен хеликоптер. Той се разбил в ранните сутрешни часове в четвъртък на остров Кинарос, западно от остров Лерос при неустановени до момента обстоятелства.

Хеликоптерът за борба с подводници от тип Agusta Bell 212ASW/EW с 3-членен екипаж участвал в нощно упражнение за  проследяване на цели на военноморските сили на повърхността на морето в рамките на сценария на учението „Светкавица 2/16”.

Той излетял от фрегатата „Никифорос Фокас” и сигналът му изчезнал малко след 02:45 тази сутрин в региона на остров Кинарос. Според кмета на остров Лерос метеорологичните условия в региона снощи били лоши, тъй като дъждът бил придружен от силен вятър. Първоначалните информации сочат, че по време на падането на хеликоптера пилотите не са успели да активират системата за проследяване.

В района на инцидента са били изпратени участващите в учението кораби, морски хеликоптери, самолет C-130 и хеликоптер Super Puma на гръцката военна авиация. Част от останките на хеликоптера били открити към 07:30 сутринта на остров Кинарос. 

Министър Панос Каменос се връща спешно от Брюксел, където се провежда срещата на министрите на отбраната на НАТО.

Със съобщение в социалната мрежа Twitter посланикът на САЩ в Атина Дейвид Пиърс изрази съболезнованията си към семействата и приятелите на жертвите.

По време на извънредна пресконференция в гръцкото министерство на отбраната бяха обявени имената на екипажа на хеликптера: капитан - лейтенант Анастасиос Тулицис на 36 години, капитан - лейтенант Константинос Пананас на 34 години и подофицер Елефтериос Евангелу на 36 години. И тримата са били женени и с изключение на Тулицис са имали деца. Гръцки медии посочват, че Анастасиос Тулицис е бил изключително опитен пилот с над 1 300 летателни часове на конкретния вид хеликоптери. 

От министерството съобщиха, че хеликоптерът се е ударил на стръмен склон, след което паднал в морето. До момента не са открити всички части на хеликоптера, а тримата членове на екипажа все още се издирват.
 
"Трябва да знаете, че условията, в които се провежда операцията за откриването им са изключително тежки. Все още не мога да изразя съболезнοвания към техните семейства", заяви шефът на генералния щаб на гръцката армия Евангелос Апостолакис. 
 

Първата термична следа е била открита в 04:40 чрез термична камера в скалиста местност на остров Кинарос. В 07:01 са открити първите останки от хеликоптера и по всичко изглежда, че той се разбил в скалата, а кокпитът паднал в морето.

В операцията по откриването на екипажа са включени специални части на военната авиация, парашутисти от сухопътните войски, специализиран отряд за бедствия и аварии към противопожарните служби и членове на водолазния взвод. Дълбочината на морската вода в изследвания регион е между 50 и 100 метра, а условията са усложнени от силния вятър. 

 
Малко след 11:00 бяха открити телата на двама от тримата членове на екипажа на хеликоптера.

Очаквайте подробности. 

Категории: Катастрофа на военен хеликоптер остров Кинарос гръцко министерство на отбраната военно учение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus