Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трима загинали и 9 в неизвестност е трагичната равносметка за Гърция от бедствието на Norman Atlantic

01 Януари 2015 / 15:01:14  GRReporter
1434 прочитания

На 31 декември следобед властите потвърдиха, че трима гърци са загубили живота си в  трагедията с Norman Atlantic. Третата жертва е Николаос Парасхис. Общо до момента загиналите са 11. Очаква се обаче броят на жертвите да е по-голям, тъй като вече беше доказано присъствието на кораба на нелегални пасажери, а списъкът на пътниците не се смята за достоверен.

До вчера беше потвърдена смъртта на гръцките граждани Георгиос Дулис и Константинос Куфопулос.

След подобряването на метеорологичните условия в Адриатическо море, където все още духат бурни ветрове, италианските власти ще позволят корабът да бъде взет на буксир.

Капитанът на  Norman Atlantic: не пуснахме алармата, за да не предизвикаме паника

Показанията на капитана на запалилия се ферибот Арджилио Джакомаци, които бяха публикувани частично от италиански медии, предизвикват нови въпроси. Джакомаци е бил разпитван около пет часа и половина в Бари. Според него всички правила в случай на пожар на борда са били спазени. „Първо алармирахме екипажа, защото не искахме да предизвикаме паника между пасажерите заради размера на пожара. По-късно, както предвиждат процедурите, включихме алармата” заявява капитанът, като отговори по този начин на обвиненията на спасени пътници, че екипажът е закъснял с предупреждението.

Всички членове на екипажа (общо 22 души), които са закарани в Бриндизи с италианския военен кораб San Giorgio също дават показания пред властите в Бари.

Очаква се фериботът Norman Atlantic да бъде изтеглен на буксир в някое италианско пристанище, най-вероятно Бриндизи. Според член на екипажа на влекача, намиращ се в района, Norman Atlantic вече е завързан за влекача, а екипаж от специалисти се е качил на кораба и се очаква операцията по изтеглянето. В близост има общо 5 влекачи. Но италианските власти още не са обявили официално къде ще бъде закаран фериботът.

Албания днес даде разрешение на Norman Atlantic да напусне албански териториални води, съобщиха официални албански източници. „По искане на властите на Бари, албанското правосъдие реши да позволи изтеглянето на буксир на ферибота към Италия” заяви за Франс прес представителят на албанската прокуратура Алби Серани. Той добави, че операцията ще започне веднага щом времето позволи.

„За изтеглянето към Италия на ферибота, който плува под италиански флаг и се намира в албански води, беше необходимо разрешението на албанските съдебни власти” обясни Серани.

Освен загиналите 11 пасажери, живота си загубиха и двама албански моряци. Те се опитвали да помогнат, когато се скъсал кабелът за изтегляне на буксир на ферибота по време на спасителната операция. Прокурорът на Бари Джузепе Волпе, който отговаря за разследването, предупреди, че се очакват и други жертви.

 

Категории: Norman Atlantic ферибот пожар жертви гръцки граждани
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus