Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трите фактора на разцеплението

16 Август 2015 / 11:08:26  GRReporter
908 прочитания

Основните играчи във вътрешнопартийната война в СИРИЗА лека-полека започват да разкриват картите си. Първият знак беше даден от лагера на Лява платформа, където Панайотис Лафазанис взе решението да „пресече Рубикон”, като обяви създаването на нова политическа организация.

Щафетата беше поета от председателката на парламента Зои Констандопулу, която използва поста си и отправи фронтална атака срещу правителството. В това време, бившият министър на финансите Янис Варуфакис очаква удобния момент за действие.

Трите фактора на разцеплението имат богат и много различен бекграунд. Това, което ги обединява, са явните им лични политически стремежи. Но всеки от тях има свой собствен дневен ред и не могат да съществуват съвместно. Почти сигурно е, че няма да бъдат включени в листите на СИРИЗА за следващите избори.

Текстът, довел до окончателен разрив

Разводът на Лафазанис със СИРИЗА е факт, след като обяви създаването на нова партия, за която еврото няма да е фетиш. Окончателният разрив беше официализиран с текста, подписан от самия Лафазанис, както и от 12 представители на Лява платформа, който се обяви срещу новия меморандум.

„Борбата срещу новия меморандум започва сега, с мобилизацията на народа във всяко кътче на страната. За да победи тази борба, е необходима пряка организация на народа на всички нива и във всички обществени пространства. Призоваваме за създаването на широко общогръцко движение, за създаването на комисии за борба срещу новия меморандум, строгите икономии и контрола над страната. Едно движение, което ще оправдае очакванията на хората за демокрация и социална справедливост”, се казва в изявлението.

Панайотис Лафазанис е подкрепен от около 25 депутати, които гласуваха и трите пъти против споразуменията с кредиторите. Очевидно вече е започнал предизборна подготовка и мобилизира силите си в цяла Гърция. Представители на Лява платформа и бивши министри като Костас Исихос и Димитрис Стратулис направиха в провинцията публични изказвания с предизборен характер.

Успоредно с това, Лафазанис изглежда се договаря с представители на извънпарламентарната много разпокъсана левица, като Антарсия. Според информациите, не е изключено да си сътрудничи и с Алекос Алаванос. Според правителствени източници, действията му показват, че от много време е решил да отдели пътя си от СИРИЗА и правителството.

Асото в ръкава й

Зои Констандопулу следва път, подобен на онзи на Лява платформа, гласува против мерките в парламента и се движи успоредно с Панайотис Лафазанис. Може включването й в силите на Лява платформа да изглежда като единственото асо в ръкава й, но запознатите знаят, че отношенията й с движението са всичко друго, но не и добри.

Председателката на парламента избра да следва пътя на разделението без никой да я подкрепя. Политическите й игри в парламента са известни от доста време на правителството.

Алексис Ципрас, който я избра, наложи я и я подкрепяше като председател на парламента, не отговори на нападките й. Според правителствени източници, Констандопулу е настоявала до последния момент да има правото да гласува против споразумението, без това да я причислява към Лява платформа. Целта й е да остане в СИРИЗА, да създаде свой център и да играе собствената си игра след време, в епохата след Ципрас.

И докато миналата седмица Евклидис Цакалотос и Георгиос Статакис се бореха с кредиторите, а Ципрас се опитваше да накара депутатите да гласуват навреме споразумението, Зои Констандопулу продължи безгрижно ваканцията си на Алонисос. Заедно със съпруга си тя отседна в Atrium Hotel, и премиерът напразно се опитваше да говори с нея по телефона, докато тя се къпеше в морето.

Според информациите на вестник Етнос, когато председателката на парламента разбрала за публикациите относно безгрижната й почивка, обвинила на висок глас ръководството на хотела, че са я „предали”, като настояла към медиите да не изтича информация за престоя й там.

Зои Констандопулу написа в парламента епилога на развода си със СИРИЗА, като направи всичко възможно, за да забави гласуването на споразумението.

Стои на позицията си

Веднага след референдума се оказа, че Янис Варуфакис се движи по различна орбита. Запознати с правителствените дела твърдят, че е имал собствена гледна точка относно действията на правителството след резултата от референдума. Той е целял да се следва една твърда линия в рамките на решителното „Не”.

Въпреки, че Ципрас и други министри са подчертали, че няма такава вероятност и че ще се спази ангажиментът на премиера за продължаване на преговорите, бившият финансов министър останал на същата позиция. Продължението е ясно - Варуфакис подаде оставка и запази депутатското си място. Според негови близки, преподавателят по теория на игрите е дошъл, за да остане на политическата сцена.

Не е сред намеренията му да се върне в университетската аудитория. Янис Варуфакис знае много добре, че извън СИРИЗА за една нощ ще се превърне в обикновен коментатор и наблюдател на събитията и постепенно ще се окаже в периферията.

Самият той изглежда, че си е направил сметката, според която споразумението не е устойчиво и правителството ще се окаже в безизходица. Варуфакис предвижда неуспех на програмата и вижда себе си да се връща триумфално на бял кон.

Бившият министър залага на едно течение в партията и на популярността си като депутат от Атина. Макар, че контактува с Панайотис Лафазанис и получи подкрепата му, сътрудничеството между тях се смята за невероятно.

 

Категории: СИРИЗА разцепление Панайотис Лафазанис Янис Варуфакис Зои Констандопулу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus