Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Труден вторник за гръцките банки

22 Юни 2015 / 14:06:38  GRReporter
1318 прочитания

Европейската централна банка реши да пристъпи към ново увеличаване на тавана за финансиране на гръцките банки чрез Механизма за спешна ликвидност ELA, макар че все още не е известен точният размер на увеличението. Според кореспондента на вестник “Financial Times” Питър Шпигел, сумата е около 2 милиарда евро, като утре се очаква ново заседание на Управителния съвет и при нужда - отпускане на нова помощ.

Припомняме, че миналата сряда Европейската централна банка увеличи лимита на ELA с 1,1 милиарда евро до 84,1 милиарда евро, а в петък последва ново увеличение с още 1,8 милиарда евро.

Оперативни банкови служители отбелязват пред вестник „Катимерини“ сдържания си оптимизъм за това, че най-накрая след няколко трудни месеца днес ще бъде постигнато някакъв вид споразумение, което ще успокои страховете от фалит или излизане на страната от еврозоната. Смята се, че ако бъде постигнато споразумение, още от следващия ден изтичането на депозити ще спре, дори ще започне обратният процес – на внасяне на малки суми, които ще се увеличат, ако икономиката се стабилизира, както беше станало през 2012 след двата тура избори.

За днес банките отново очакват голямо изтичание на депозити, въпреки това се надяват то да се запази на контролирани нива и да не последват събития, които да доведат до паника. Отбелязва се също така, че от петък са постъпили множество искания за теглене на депозити днес, но според банките размерът от 1 милиард евро, който беше посочен от чужди медии, няма нищо общо с действителността. През последните дни във всеки случай изтичането на депозити е било значително, поради страховете от разрив с кредиторите.

След изпращането на новите, подобрени предложения на гръцката страна снощи днес атмосферата е значително по-положителна. Това се вижда и от изявленията на европейски лидери, и от публикациите на големи чуждестранни медии. Подобряването на климата неутрализира до голяма степен страховете, и според висши банкови служители в началото на днешния работен ден не се забелязва необичайно голямо напрежение в банковите клонове.

Що се отнася до вероятността от нов провал днес, банките подчертават, че подобно развитие на нещата трябва да бъде избегнато на всяка цена. Те смятат, че ако днес не бъде постигнато споразумение или поне реална перспектива за споразумение, тогава е много вероятно Европейската централна банка да прекрати финансирането на гръцките банки чрез Механизма за спешна ликвидност ELA, както това стана в Кипър.

 

 

Категории: Европейска централна банка Механизъм за спешна ликвидност ELA споразумение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus