Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трудният пъзел на реформите

21 Март 2015 / 12:03:58  GRReporter
893 прочитания

Възможно най-скоро правителството трябва да изпрати на кредиторите пакет от мерки и структурни реформи. Това е необходимо,  за да могат да продължат преговорите, замразени от сряда, и за да може Гърция да се надява на превеждане дори на част от висящите траншове, за да покрие финансовите си нужди.

Правителството трябва да състави списък, който ще конкретизира реформите и финансовите мерки. Канцлерът Ангела Меркел даде да се разбере, че трябва да има мерки, за да се постигне първичен бюджетен излишък и цитира доклада на тройката от 10 декември, който оценяваше предложенията на предишното правителство.

Писмото на финансовия министър  Янис Варуфакис от 24 февруари трябва да бъде конкретизирано. Вчера министърът обяви, че очаква списъка на кредиторите за това какво трябва да се случи. Представителите на кредиторите вчера работеха по този списък, за да го изпратят незабавно. Според информациите, ще бъдат поискани пояснения за мерките, включени в писмото на Варуфакис.

В рамките на по-добрата подготовка на правителството, вчера се състоя среща на вицепремиера Янис Драгасакис с Янис Варуфакис. На нея е присъствал и министърът на икономиката Георгиос Статакис. Правителството трябва най-късно до средата на следващата седмица да даде пояснения по следните въпроси:

1. Финанси. Трябва да се определи размерът на финансовия дефицит тази година и мерките, които ще се вземат, за да бъде покрит той. Между обсъжданите мерки са промени в ДДС (като например увеличаването му за т.нар. богати острови), запазването на единния данък върху недвижимата собственост с леки промени в него, увеличаване на данъчното облагане за „богатите”. Във всеки случай, правителството трябва да вземе решения за мерки, които са смятани за много трудни.

2. Преструктуриране.  Независимостта на Главната канцелария за държавните приходи е тема, за която кредиторите настояват. Правителството също я желае. Успоредно с това обаче, трябва да има промени в заплащането на държавните служители,  в държавния сектор като цяло, и в бизнес средата. Високо в дневния ред са и реформите в пазара на стоки и услуги.

3. Приватизация. Правителството трябва да пристъпи към приватизиране на летищата и на пристанището в Пирея. Проучва се и случаят с Независимата компания за пренос на електрическа енергия. Трябва да се уточни и как ще функционира Агенцията по приватизация.

4. Осигуряване. Кредиторите искат разяснения по следните въпроси: плана за обединяване на осигурителните каси, ограничаването на предсрочното пенсиониране, отмяната на данъците към трети лица и клаузата за нулев дефицит, която правителството иска да премахне.

5. Заетост.  Ключовите въпроси, по които кредиторитеискат детайлизиране са:  реформиране на рамките за колективното договаряне в сътрудничество с Международната организация на труда (МОТ) -  като възстановяването на Организацията за посредничество и арбитраж , увеличаването на заплатите за всеки 3 години стаж, постепенното връщане към минимална заплата от 751 евро.

 

Категории: преговори кредитори мерски структурни реформи финанси заетост осигуряване приватизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus