Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас и Давутоглу на мач преди разговорите за бежанците

10 Ноември 2015 / 14:11:24  GRReporter
616 прочитания

Основната тема на официалното посещение на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Турция на 17 и 18 ноември може да е бежанската криза, но в действителност то ще започне на стадиона. Според гръцкото издание „Та неа” турският премиер Ахмед Давутоглу е поканил гръцкия си колега да гледат заедно приятелския мач между националните отбори на двете страни следващия вторник. Работната среща, на която ще бъде обсъден многобройният поток от бежанци и имигранти ще се проведе след това.

Алексис Ципрас се очаква да се срещне и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, но точното време на срещата все още не е уточнено.

В същото време трафикантите на бежанци пренасят стотици от тях дори с помощта на луксозни яхти. Вчера на североизточното крайбрежие на остров Лесбос е пристигнала стара, но голяма триетажна яхта, на която се намирали 200 души. Те казали на спасителите – доброволци, че са платили за транспортирането си от турското крайбрежие към Лесбос по 2500 евро на човек. Самото пътуване се осъществило при тежки условия, тъй като стотиците пътуващи буквално били натъпкани във вътрешността на яхтата. Тя пристигнала съвсем наблизо до острова, без да предизвика опасност за живота на някой от возещите се на нея бежанци и имигранти.

Испански и гръцки спасители-доброволци помогнали на хората да слязат без намесата на Гръцката брегова охрана. Сред тях имало много жени и деца. Няма информация сред тях да се е намирал някой от трафикантите и затова се предполага, че те са възложили на някой от имигрантите да управлява яхтата.

снимка: protothema.gr

В Лесбос продължават да пристигат и обикновени лодки за еднократна употреба, особено след като метеорологичните условия позволяват това. Надуваема лодка, натоварена с 50 души пристигнала на централния плаж в столицата на острова – Митилини, до Паметника на свободата. Преценките са, че през последните три дни на Лесбос са пристигнали около 5000 души.

Тежка е ситуацията и в региона на село Идомени до гръцко-македонската граница. В рамките на само едно денонощие към Македония са преминали над 7000 бежанци и имигранти, а вчера в региона са се намирали други 4500 души.

Натоварени с хора автобуси не спират да пристигат в Идомени, където ситуацията е по-тежка вечер, тъй като темпото на преминаване на границата спада и бежанците и имигрантите чакат по 5 часа, за да минат границата. Жените и децата чакат в големите палатки на върховния комисариат за бежанците на ООН и хуманитарни организации, където им раздават по-дебели дрехи и неща от първа необходимост. Мъжете предпочитат да остават в автобусите, докато дойде редът им да прекосят границата.

Въпреки че целта на голямото мнозинство бежанци и имигранти е да заминат за западна Европа, в гръцката столица се заформи нов палатков лагер. Според вестник Катимерини през изминалата нощ на площад Виктория хора с неопределена самоличност са разпънали 40 палатки, а от сутринта на самия площад и около него се намират около 1000 имигранти.

снимка: kathimerini.gr

В ранните часове членове на крайнолеви групи, които се самоопределят като „солидарни с бежанците и имигрантите”са им раздали храна, в резултат на което на много места по площада вече са налични купища от отпадъци.

Същевременно движението по улица Аристотелус е било прекъснато, тъй като част от хората са се преместили от площада на пътното платно. Според жители на региона на площада се извършва продажба на наркотици. По думите им, когато се обадили на полицията, за да сигнализират за това получили отговора, че има недостиг на персонал.

Категории: Политика официално посещение на Алексис Ципрас в Турция футболен мач национални отбори на Гърция и Турция бежанска вълна Лесбос имигранти площад Виктория
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus