Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас не може да овладее разпадането на СИРИЗА

26 Август 2015 / 10:08:38  GRReporter
760 прочитания

Вътрешнопартийната война в СИРИЗА продължава все по-интензивно и прави невъзможни прогнозите за резултата на предсрочните избори, които най-вероятно ще се състоят на 20 септември.

И докато всички в Гърция се чудят къде е премиерът Алексис Ципрас и защо не се е появявал от момента, в който обяви извънредния вот преди седмица, според публикация в лявото издание „И ефимерида тон синтактон”  („Вестникът на редакторите”), председателката на парламента се готви да учреди собствена партия.

Според вестника Зои Констандопулу е в очакване на официалното обявяване на изборите, което ще разтури настоящия парламент, за да анонсира създаването на партията си през следващите дни. Авторът на публикацията посочва, че от досегашното поведение на Констандопулу става ясно, че партията ѝ ще си сътрудничи с новосъздадената партия Народно единство на Панайотис Лафазанис. „Изглежда, че това е най-вероятният развой на нещата, след като Зои Констандопулу не иска да се присъедини към партията на Лафазанис. Освен това един подобен съюз би могъл да привлече и други организации”, пише приятелски настроеното към председателката на парламента издание.

В същото време източници твърдят, че най-голямата вътрешнопартийна организация, „течението на 53-та”, е провела заседание, за да реши каква позиция ще заеме в разцеплението на СИРИЗА. По време на дебатите било предложено членуващите в течението министър на финансите Евклидис Цакалотос и бившият правителствен говорител Гавриил Сакеларидис да не участват в бюлетините на партията. Според някои източници Цакалотос сам изразил нежелание да участва в партийните листи.

Заседанието завършило малко преди полунощ, без да бъде взето конкретно решение. Всички въпроси се очаква да бъдат обсъдени отново на разширеното заседание на Централната комисия на СИРИЗА, което ще се състои идващия уикенд. Междувременно мнозинството от солунските членове на течението са се обявили за незабавно напускане на СИРИЗА и създаването на нова политическа формация.

Гръцки издания коментират, че „течението на 53-та” най-вероятно няма да предприеме координирани действия. Повечето от членовете му все пак са се произнесли в полза на оставането им в СИРИЗА, но окончателните решения предстои да бъдат взети.

Проблемите за радикалната левица обаче надхвърлят разногласията сред депутатите.  Членове на регионалните партийни организации масово напускат СИРИЗА и се присъединяват към новосформираната партия Народно единство, която се противопоставя категорично на изпълнението на условията на меморандума за финансова помощ.

„Невъзможно е да изпълняваме една политика, на която се противопоставяме. Немислимо е да обслужваме интересите на олигархията в ущърб на оцеляването на народа ни. Немислимо е да застанем зад разпродаването на национално имущество, което нарушава националния суверенитет. Немислимо е да подкрепим прилагането на меморандумите в ущърб на демокрацията”, се посочва в повечето от техните манифести.

Промяната в политиката на Алексис Ципрас е предизвикала разцепление дори в редиците на иначе „братската” ѝ испанска партия Podemos. Според публикация в сайта на Лявата платформа iskra.gr, която се позовава на статия на испанския всекидневник El Pais, Podemos са се разделили на поддръжници на Алексис Ципрас от една страна и на Панайотис Лафазанис от друга.

Според статията в El Pais, „на съботната среща на летния университет говорителят на Антикапиталистическата левица Раул Камарго, депутат на Podemos в местния парламент в Мадрид, отправи призив за подкрепа към партия Народно единство, която се отцепи от СИРИЗА”.

Испанската Антикапиталистическа левица се обявила против вероятността от бъдещо сътрудничество със Социалистическата партия и се обявила за обрат в програмата на Podemos към първоначалната ѝ, по-радикална линия.

Категории: Политика разпадането на СИРИЗА Алексис Ципрас партия Народно единство Панайотис Лафазанис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus