Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Ципрас отстъпва, готов да преговаря предложението на Юнкер

30 Юни 2015 / 11:06:39  GRReporter
2400 прочитания

Гръцкият премиер Алексис Ципрас инициира опити за постигане на споразумение с кредиторите в последния момент. Правителството изглежда готово да отстъпи от снощното категорично “не” на премиера на предложението, което му отправи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Промяната в позицията му бе наложена от натиска от страна на европейските институции, опозицията, но и на депутати и евродепутати от СИРИЗА в съчетание с тежката ситуация, която предизвика затварянето на банките. Реакциите от страна на представители на СИРИЗА започнаха вчера и продължиха днес, часове преди изтичането на 6-месечното удължение на спасителната програма.

Според източници от правителството вече са изпратили до Брюксел посланието, че преразглеждат представеното снощи последно предложение на Жан-Клод Юнкер. Сред основните мерки, които се предвиждат в него е предложение за уреждане на гръцкия държавен дълг до октомври.

Според европейски източници гръцкият премиер трябва да изпрати до полунощ писмо до председателя на Европейската комисия, председателя на Eurogroup Йерун Дайселблум, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. В него трябва да се посочва, че Алексис Ципрас приема предложението на институциите – кредитори, както то бе представено в неделя. Единствената промяна в него ще засяга помощите за ниските пенсии. В допълнение Ципрас ще трябва да се ангажира, че ще се обяви в полза на положителния вот на референдума, който свика идващата неделя.

Очаквайте подробности.

Категории: Политика Алексис Ципрас предложение на кредиторите Жан-Клод Юнкер референдум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus