Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас отсяда във вила на бизнесмен от списъка Лагард

14 Септември 2015 / 17:09:14  GRReporter
852 прочитания

Почивката на доскорошния гръцки премиер Алексис Ципрас няколко пъти бе водеща тема в новините през изминалото лято. Фактът, че той и съпругата му Перистера прекараха почти цялото лято в луксозна вила в региона на Сунио се превърна в тема на предизборния дебат. И това, понеже се оказа, че името на собственика на вилата фигурира в списъка Лагард. Той съдържа имената на 2000 богати гърци, притежаващи огромни сметки в швейцарския клон на банка HSBC.

Семейството на Ципрас отседна за почти целия летен период във вилата на корабния собственик Атанасиос Мартинос. Според публикации в края на август Перистера Базиана организирала парти-изненада за съпруга си и кръг от гости по повод на прословутото августовско пълнолуние. Заслужава да се отбележи, че конкретните публикации не бяха опровергани от страна на СИРИЗА.

Вилата, в която летува бившият гръцки премиер е част от комплекс скъпи къщи, които принадлежат на корабния собственик Атанасиос Мартинос. Комплексът е разположен на площ от 19 декара в непосредствена близост до морето. Той се намира в края на път без изход и това го прави идеално място за спокойна почивка. Бизнесменът често наема лускозните къщи на желаещи да почиват там или просто ги предоставя на своите специални гости, се посочва в публикация на гръцкото издание protothema.gr. Заслужава да се отбележи, че домакинът на Алексис Циярас е баща на депутатката от Нова демокрация Георгия Мартину.

Според същото издание човекът, който свързал Алексис Ципрас с Атанасиос Мартинос е бизнесменът Костас Йотис. Той е собственик на луксозната моторница, зад чийто волан застана и самият тогавашен премиер. Йотис публикува снимките от това пътешествие в личния си профил във Facebook и така разкри скъпата ваканция на левия премиер.

Освен в моторницата Алексис Ципрас бе заснет как играе на настолен футбол с отбраната си компания. От protothema.gr подчертават, че снимките са от началото на юли, когато в страната бе въведен капиталов контрол и хиляди гърци се редяха на опашки пред банкоматите, за да изтеглят до 60 евро на ден.

Според публикацията бизнесменът Костас Йотис наемал конкретната вила в комплекса на Атанасиос Мартинос в продължение на поне 10 години, но вече се преместил в друга, също толкова луксозна къща в региона на Легрена. Някои източници твърдят пред изданието, че именно той наел вилата за сметка на Алексис Ципрас. Според други, това направил племенникът на Йотис, Георгиос Котаридис.

Гръцки медии коментират, че скъпата почивка на бившия премиер придобива особено значение от момента, в който самият той постави в центъра на предизборната си кампания случая със списъка Лагард. Алексис Ципрас не пропуска да отбележи във всяка от речите си, че хората, които са изнасяли пари в чуждестранни банки без да платят данъци за тях ще бъдат изправени пред правосъдието.

„А който се опита да възпрепятства правосъдието в опита му да разкрие скритите от списъците имена на укривачите на данъци ще трябва да даде сметка за това на СИРИЗА и лично на мен. Ще трябва да отговаря пред народната воля, която ще бъде изразена по решителен начин следващата неделя”, подчерта Ципрас.

В същото време до момента не са дадени отговори на ред въпроси, като това дали, кой и по какъв начин е платил наема за луксозната вила на Атанасиос Мартинос, където семейството на Ципрас прекара летните месеци.

Заслужава да се отбележи, че миналия петък четирима гръцки прокурори пристигнаха в Париж, където разпитаха бившия служител на швейцарския клон на HSBC Ерве Фалциани, който разкри схемата за изпиране на пари и избягване на данъчни задължения.

Гръцки анализатори коментират, че задействането на правосъдиетов конкретния период не е изключено да обслужва предизборни цели. Още повече, че атинската прокуратура обяви по-рано днес, че разследването във връзка с жалбата, според която участниците в списъка Лагард са сформирали престъпна организация се намира на много ранно ниво.

В отговор на публикации в някои медии, според които бившият IT—експерт на банката е предоставил на разследващите прокурори конкретни имена на гръцки граждани, включително и на политически лица атинската прокуратура издаде съобщение. В него се посочва, че тя никога не е обявявала имената на разследваните гръцки граждани, тъй като това би представлявало нарушение в настоящия етап на разследването. 

Категории: Политика Алексис Ципрас лятна ваканция луксозна вила корабен собственик Атанасиос Мартинос списък Лагард укриване на данъци съдебно разследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus