Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас преговаря с кредиторите и СИРИЗА за постигане на споразумение

16 Май 2015 / 13:05:57  GRReporter
778 прочитания

Правителството се опитва да разреши проблемите както вътре в партията, така и в гръцката икономика. Окончателният срок за това се предвижда да бъде краят на май – началото на юни. Гръцката страна показва гъвкавост на ниво „червените линии” в преговорите, поради което компромиси са постигнати по много точки. Затова сега тя очаква „жест на политическа воля от страна на институциите”.

Ципрас: трябва да развържем възела на преговорите

Тонът за точния ход на преговорите беше даден от самия премиер. В речта си на годишния конгрес на Economist той поясни, че гръцкото правителство преговаря за един общ договор, който „ще осигури излизането на Гърция на пазарите”.

Алексис Ципрас разкри, че в началото на преговорите са се изправили пред искането на кредиторите за завършване на 5-годишната оценка.

„Поискахме уважение. Успяхме да накараме кредиторите да мислят не за меморандум, а за търсене на  обща територия, на която да стъпим” , заяви Ципрас и призова всички да защитят националните „червени линии”, защото „всичко друго би било повторение на безизходицата и грешките”.

Четирите условия

Ципрас постави четири условия за постигане на споразумение, което би сложило край на строгите икономии:

  • ниски първични бюджетни излишъци
  • без ангажименти за нови орязвания на заплати и пенсии
  • преструктуриране на държавния дълг
  • силна програма за държавни инвестиции

Ключовите моменти

В същото време, когато преговорите като че ли отиват към края си, все още има много точки, които трябва да бъдат изяснени:
 
ПЪРВИЧНИЯТ БЮДЖЕТЕН ИЗЛИШЪК: размерът му ще бъде определен според бюджетния излишък за 2015 г. 

ДДС: и двете страни са съгласни за двата коефициента, без обаче да е изяснен размерът им и за кои стоки ще се отнася по-ниският коефициент

ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА: Атина казва „не” на намаляване на основните и на допълнителните пенсии. Има разделение в мненията на МВФ и на ЕК. МВФ иска намаляване на пенсиите, а ЕК иска започване на диалог за жизнеспособността на пенсионната система.

ЗАЕТОСТТА: кредиторите не са съгласни с връщането на минималната работна заплата.

Възможно е споразумение на техническо ниво  

Интензивно продължават обсъжданията в Брюкселската група, за да бъдат постигнати конкретните показатели, и всички страни признават, че е свършена много работа.

Според програмата разговорите ще продължат чрез телефонни конферентни връзки през следващите дни. През уикенда или най-късно в понеделник двете страни ще се срещнат отново в Брюксел.

Вътрешнопартиен стрес тест преди постигането на споразумение

В СИРИЗА буквално ври и кипи. Партията и парламентарната група очакват развитието на събитията .

Показателни за положението са непрекъснатите заседания на различни органи на партията  с главна тема преговорите и съдържанието на споразумението. Депутатите  смятат, че „каквото и споразумение да сключи правителството, то ще бъде одобрено”.

 

Категории: Алексис Ципрас правителство преговори кредитори споразумение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus