Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас се съгласи на нови данъци и замразяване на ранното пенсиониране

07 Май 2015 / 17:05:04  GRReporter
980 прочитания

След 100 дни преговори гръцкото правителство най-накрая реши да приеме, че се извършва оценка на гръцката програма и че някои „червени линии“ трябва да се премахнат.

Отстъпки бяха направени и от страна на партньорите и така може би бе намерена златната среда по въпроси като осигурителната система, трудово-правните отношения и данъците, като например ДДС и единния данък върху недвижимите имоти.

14 основни мерки вече се намират на финален етап върху масата за преговори на Брюкселската група и ще осигурят зелена светлина за първата глътка въздух във вид на транш към Атина. Според правителствени източници, тези мерки ще имат «значителен фискален и данъчен ефект», но същевременно притежават «необходимата социална справедливост».

Заседание под ръководството на Янис Варуфакис

Сближаването на позициите между Гърция и кредиторите върху тази първа група мерки бе потвърдено и по време на заседание на преговорния екип под ръководството на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис вчера вечерта в Брюксел. Списъкът с мерки обаче все още се очаква да бъде окончателно оформен, евентуално и допълнен, до утре, петък, когато би трябвало да завърши първият етап от разговорите в рамките на Брюкселската група.

Според източници, до момента преговорните екипи са постигнали съгласие по следните въпроси:

  • Облагане със специален данък на 500-те най-богати данъкоплатци въз основа на притежаваното от тях имущество.
  • Единният данък върху недвижимите имоти остава и през 2015. Единствената надежда на гражданите за някакво намаление е намалението чрез данъчната оценка, която се очаква да бъде окончателно определена до края на юни.
  • Извънредна вноска за доходи над 50 000 евро, без намалението с 30%. Изчислено е, че тази мярка ще донесе в хазната приходи в размер на 1,3 милиарда евро.
  • Въвеждане на единна ставка ДДС от 15% (с изключение на лекарствата и книгите, при които ще остане 6,5%, и хранителните стоки, където ще остане 13%). Изглежда кредиторите искат по-висока единна ставка, от порядъка на 18%. Едновременно с това обаче, всичко показва, че ще бъде увеличена и минималната ставка ДДС от 6,5% на 8%. Така ще има увеличение в размер на около 2,65% при стоки и услуги, като сметки за ток, вода и т.н., хранителни продукти, заведения за хранене, и намаление от над 5% при дрехи, обувки, електроуреди и електроника.
  • Замразяване на ранното пенсиониране, като мнозина осигурени ще загубят правото си на пенсиониране, което са имали или поради навършени години, или поради натрупан осигурителен стаж. Същевременно, изглежда ще бъдат въведени антистимули, като например голямо намаление в размера на ранните пенсии, главно по отношение на служителите в държавните структуроопределящи предприятия и банките.  Ще бъдат пряко засегнати осигурените преди 1993, майките на непълнолетни, осигурявали се в Националния осигурителен институт (ИКА), работещите в тежки и нездравословни условия, мъжете държавни служители с 25-годишен стаж и непълнолетно дете, мъже, осигурявали се в специални фондове, които се пенсионират без оглед на възрастта при 35-годишен стаж, както и жени, работещи в държавни структуроопраделящи предприятия и банки, осигурявали се преди 1983, за които се предвижда пенсиониране на 52 години.
  • Увеличаване на данък лукс с 30% при луксозни леки автомобили, басейни и самолети, с евентуално обхващане и на яхтите.
  • Въвеждане на данък престой (1-5 евро или 3-5% върху цената на нощувката) за нощувки в луксозни хотели на островите в Егейско море.
  • Въвеждане на данък в размер на 3% върху издаваната касова бележка в нощни клубове, барове, ресторанти и други подобни предприятия първа категория по време на туристическия сезон (1 април – 31 октомври).
  • Специален данък от порядъка на 6% върху продажбите на стоки, подлежащи на облагане с данък лукс (например часовници, бижута, произведения на изкуството). Мярката най-вероятно ще бъде въведена на Егейските острови, където са в сила намалени ставки на ДДС.
  • Задължително използване на кредитни карти при покупки на стойност над 70 евро на островите с население над 3 000 жители.
  • По-строги подоходни и имуществени критерии за защита на първото жилище от продажбата му на търг, заради невъзможността за обслужване на заема.
  • Създаване на междиненн орган за управление на частния дълг.
  • Замразяване на въпроса с увеличаването на минималната работна заплата.
  • Колективни трудови договори по европейски модел, които вече ще бъдат гъвкави, по примера на други страни-членки на Европейския съюз, където се предвижда съществуването на висш орган, определящ минималната заплата, но и броя на съкращенията. Така например, във Франция и Германия масовите съкращения се допускат при положение, че преди това са били проведени разговори между работещи и работодатели.

 

 

 

Категории: Алексис Ципрас гръцко правителство партньори отстъпки преговори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus