Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас си тръгва от Москва без видими резултати

08 Април 2015 / 19:04:06  Анастасия Балездрова
1050 прочитания

„Гърция не е просяк, който обикаля държавите в търсене на решение на финансовия си проблем. Освен това той не е само неин, а европейски и затова решението му трябва да бъде европейско”, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва.

По този начин той отрече, че е представил искане за финансова помощ от страна на Атина към Русия. Думите му бяха потвърдени и от Владимир Путин, който в същото време допълни: „Разговаряхме за общи големи проекти в енергийния сектор. Ние можем да ги финансираме и част от печалбите от задействането им да бъдат използвани за изплащането на някои финансови задължения”.

Руският президент каза още, че ако гръцкото правителство реши да проведе приватизации, страната му е готова да участва в конкурси за откупуването на гръцки държавни фирми.

Двамата лидери анонсираха съвместното си решение за построяването на гръцки газопровод, който ще пренася природен газ за нуждите на Гърция от границата на страната с Турция. Гръцкият премиер заяви, че страната му е готова да приеме инвеститорите, които биха участвали в този проект. Според Алексис Ципрас това решение на Атина не е нищо повече от „правото ѝ да упражнява многостранна външна политика”. Той посочи, че Атина спазва ангажиментите по споразуменията, които е подписала, но в същото време „оползотворява всички възможности за сключване на взаимно полезни сътрудничества”.

От своя страна Владимир Путин заяви, че Русия и Гърция започват сътрудничество в сферата на търговията, но въпреки това не обяви очакваното от Атина вдигане на руското ембарго за гръцките земеделски продукти. „С Гърция винаги сме имали и имаме добри отношения. Разбираме, че тя е била принудена да гласува за налагането на икономически санкции срещу Русия, но не можем да правим изключения само за една страна”, подчерта той.

Алексис Ципрас изрази негативното отношение на правителството си към „логиката на налагане на икономически санкции срещу Русия на Европейския съюз”. „Не смятаме, че може да представлява перспектива една икономическа война, която може да доведе до отношения от епохата на Студената война”, каза Ципрас и допълни, че Атина подкрепя приложението на споразумението от Минск за решаването на кризата в Украйна.

Двамата отхвърлиха нападките от страна на западни издания, че Русия се опитва да превърне Гърция в „троянски кон” срещу Европа. „Нека някои да престанат да коментират нормалните ходове на гръцкото правителство. Гърция не е „дългова колония”, а суверенна държава, която упражнява правото си на многостранна външна политика”, каза Алексис Ципрас.

Той допълни, че правителството му е внесло „пролетна топлина” в руско-гръцките отношения.

Путин и Ципрас, както и външните министри на двете страни Сергей Лавров и Никос Кодзиас подписаха споразумения за икономическо сътрудничество и обща програма за действие 2015 – 2016. Двамата лидери заявиха, че 2016 ще е „година на Русия” в Гърция и „година на Гърция” в Русия. Честването на 70-годишнината от края на Втората световна война също е била една от обсъдените от тях теми.

Преди срещата си с Владимир Путин гръцкият премиер постави венец пред паметника на Незнайния воин на Червения площад. Малко след това в профила му в социалната мрежа Twitter се появи снимка от събитието с коментар: „Отдаване на почит пред паметника на Незнайния воин. На хората, които дадоха живота си за победата срещу Авторитаризма”.

Гръцкият вестник Катимерини отбелязва, че посещението на гръцкия премиер в Москва е преминало без резултати. Водещи анализатори коментират, че срещата на Алексис Ципрас с Владимир Путин е възможно да предизвика негативни реакции сред Балтийските републики и в резултат на това постигането на споразумение с кредиторите да се окаже невъзможно.

Категории: Политика Алексис Ципрас Владимир Путин Москва ембарго
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus