Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас закрива Агенцията по приватизацията

31 Януари 2015 / 17:01:26  GRReporter
1480 прочитания

Правителството пристъпва към закриване на Агенцията по приватизация, като осъществява по този начин предизборното си обещание за прекъсване на програмата за раздържавяване.  

По този повод заместник-министърът на финансите Надя Валавани поиска оставките на председателя на Агенцията Манолис Кондилис и на изпълнителния директор Пасхалис Бухорис.

Приватизацията на летищата няма да продължи. Това обяви министърът на новосъздаденото супер-министерство на икономиката, корабоплаването, инфраструктурата, транспорта и туризма Георгиос Статакис.

Георгиос Статакис

По време на церемонията на предаване на властта в старото министерство на инфраструктурата и транспорта, Статакис заяви, че въпреки липсата на съгласие в средите на СИРИЗА относно проектите, дадени на концесия и  проектите, възложени на публично-частни партньорства, големите пътни проекти трябва да бъдат завършени.

От своя страна заместник- министърът, отговарящ за инфраструктурата Христос Сприндзис подчерта, че неговата визия е „продуктивна реконструкция  с фокус върху плана на обществената инфраструктура”. Той добави,  че посоката трябва да е различна от онази, следвана през последното десетилетие и че страната се нуждае от национален план за продуктивната си реконструкция.

Новото правителство на Гърция се готви да отмени плана за приватизация на газовата компания ДЕПА. Това заяви за Ройтерс новият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис. Той подчерта, че продажбата на 65% от акционерния капитал ще бъде анулирана. „Няма да приватизираме в никакъв случай ДЕПА, няма да я продадем на никого, независимо кой е заинтересуваният”.

Панайотис Лафазанис

Министърът беше по-отстъпчив що се отнася до продажбата на компанията-оператор на газовата мрежа ДЕСФА. Предишното правителство договори държавната енергийна компания  на Азърбайджан SOCAR  да я купи за 400 милиона евро.

Лафазанис заяви, че правителството ще вземе решение чак след решението на Европейската комисия, която разследва дали и до каква степен споразумението за придобиване е в съответствие с правилата за конкуренцията в ЕС. Очаква се решението да бъде обявено в рамките на  2015. „Ще очакваме решението на Комисията и след това ще предприемем някакви действия” каза Лафазанис.

Министърът добави, че правителството е против начина, по който действа канадска златодобивна компания, направила една от най-нашумелите инвестиции в страната.

Експлоатацията  на златодобивната мина в Скуриес беше дадена на Eldorado Gold, компания, базирана във Ванкувър. Това  беше една от чуждестранните инвестиции, които предишното правителство широко рекламираше. Този случай ще бъде индикатор за това  дали и до каква степен гръцкото правителство ще защити чуждестранните инвеститори. Eldorado Gold планира да инвестира 1 млрд. долара за период от пет години. „Ние сме абсолютно против този инвестиционен план” заяви Лафазанис и добави: „Ще планираме следващите си действия по въпроса”. Той обаче не поясни какви са предложенията на правителството.

Междувременно,  отмяната на приватизацията на Държавната  електрическа компания ДЕИ, която вече беше обявена от новото правителство, беше обсъдена на среща между министъра на енергетиката Панайотис Лафазанис с изпълнителния директор на компанията Артурос Зервос.

Според източници от министерството, на срещата са дискутирани положението и перспективите на компанията. Не е поставян въпросът за ново ръководство.

Планът за приватизация предвиждаше продажбата на дъщерната компания за пренос на електрическа енергия и продажбата на акции на стратегически инвеститор. Този план беше включен в специален закон, който сега трябва да бъде променен.

Според източниците, на срещата са обсъдени и въпроси като цените на тока за промишления сектор (обявеното миналата година намаление беше удължено и за настоящата година, докато се вземат решения за прилагането на алтернативни мерки за намаляване на цената за промишлеността), както и ценообразуването за компанията „Гръцки алуминий”, която не е подписала с ДЕИ договор за доставка на електричество.

 

Категории: Агенция по приватизация закриване Държавна електрическа компания ДЕИ Газова компания ДЕПА Панайотис Лафазанис Георгиос Статакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus