Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Цяла Европа сега Гърция гледа

31 Януари 2015 / 15:01:55  GRReporter
1210 прочитания

Логично е да се предположи, че коалицията между СИРИЗА и Независимите гърци няма да доведе до скъсване с кредиторите- което би могло да тласне Гърция в непозната територия и да има непредвидими последствия.

Това се потвърждава и от информацията за намеренията на правителството. Необходимо е обаче партньорите да направят някакви отстъпки, за да може правителството да обясни в страната отстъплението си от първоначалните си заявления за „орязване” на номиналната стойност на гръцкия дълг.

Какви биха могли да са тези отстъпки? В идеалния случай, това може да е обвързване на размера на погасяванията на лихвите с темпа на растеж на БВП, на базата на паралелно  регулиране на дълга чрез допълнително удължаване на падежите на заемите.

Доколко е възможно това? Отговорът е пряко свързан с причината за безизходицата при последната оценка на програмата, довела до ускоряване на политическите събития и до създаване на правителство от СИРИЗА.

Брюксел и Берлин не подписаха споразумение с правителството на Нова демокрация и ПАСОК. Причината може да е  защото решиха да се изправят по-рано  срещу явлението СИРИЗА,  спадащо към  евроскептичните популистки сили, които  биха могли да засилят съответните движения в по-големите  страни (например Испания и Podemos). Може и да са взели предвид факта,  че политическата система, която предизвика кризата в Гърция, не е могла да свърши „цялата работа” и сега се сближават с некорумпираната от властта СИРИЗА,  като възможност да се скъса с установения  „елит” на страната, като обича да казва германският финансов министър Волфганг Шойбле.

При първия сценарий кредиторите няма да отстъпят. При втория вероятно ще улеснят в известна степен компромиса.

И в двата случая не подлежи на договаряне гръцката адаптация към ключовите оперативни дадености на Еврозоната, така както ги определят силните страни от централна и северна Европа.

В европейските центрове за вземане на решения  се смята, че за да се справи един пазар с проблемите си- независимо дали те идват от гилдиите или от олигарсите, трябва да се освободи пазарът и да има здравословна конкуренция.

Единственото сигурно нещо е, че гръцкият случай пет години след началото на кризата привлича в същата степен международния интерес. Както информират от Брюксел „всички погледи са насочени към Гърция”.

Междувременно, германският канцлер Ангела Меркел изключи възможността за ново заличаване на гръцкия дълг, както поиска новият премиер Алексис Ципрас.

„Вече имаше едно доброволно отказване от частни кредитори, банките се отказаха от милиарди евро от Гърция” каза Меркел в интервю за вестник Hamburger Abendblatt. „Не виждам ново заличаване” заяви тя и добави: „Европа ще продължи да показва солидарност с Гърция, както и с други страни, които са особено засегнати от кризата, ако тези страни прилагат реформи и мерки за икономии”.

В отговор на въпрос за това дали отказът на гръцката страна да продължи реформите означава край на структурните реформи в Европа, канцлерът заяви: „Не. Европейският съюз продължава политиката на реформи. Европейската централна банка, която е независима, може да вземе автономни мерки, както например  за пазара на държавни облигации. Ясно е обаче, че парите на централната банка не заместват една последователна политика на реформи в държавите от еврозоната. Напротив. Всяка страна работи за своята конкурентоспособност и за стабилна финансова политика без нови дългове. Германия е на правилен път с балансирания си бюджет”.

Запитана за първите съобщения на гръцкото правителство- като например това за увеличаване на минималната заплата и за повторното назначаване на държавни служители, Меркел подчерта: „Ние, тоест Германия и другите европейски партньори, очакваме да видим с какви идеи ще се обърне към нас новото правителство”.

„Целта на политиката ни беше и е  Гърция да остане член на еврозоната. За това допринасят и Гърция, и европейските партньори. Очаквам първо да видя какви планове ще предложи гръцкото правителство” отбеляза канцлерът.

„Поздравих премиера Алексис Ципрас, както правя с всички европейски колеги, и му желая сила и успех. Очаквам приятелството между двата народа да се засили още повече” подчерта Ангела Меркел в отговор на въпрос за водещите политици от новото гръцко правителство, които по време на предизборната кампания се надигнаха срещу Германия и говореха за Четвърти Райх.  

„Простени ли са обидите?” попита журналистът, а Меркел подчерта, че желае Гърция да успее и добави: „Много хора са минали през трудни моменти, знам това. И повечето гърци не са виновни за това, че от десетилетия се правят много грешки”.

Що се отнася до искането за изплащането на военни репарации, канцлерът повтори  вече установения си отговор: „Тази тема не подлежи на обсъждане. Работя за едно добро бъдеще на двата народа и на Европа”.

Очаква се Алексис Ципрас да посети Италия и Франция във вторник и сряда за срещи с политическите ръководства на двете страни. До момента обаче не е планирано посещение в Берлин.

Гръцкият въпрос беше обсъден и на неофициалната вечеря на президента на Франция Франсоа Оланд, канцлера Ангела Меркел и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в Страсбург.  „Това е неофициална вечеря, няма дневен ред и няма да има коментари и изявления” заявиха източници от френското президентство.

Служители на ресторанта са казали за вестник Dernières Nouvelles d'Alsace, че са приготвили „просто, но класическо” меню, на стойност 38 евро на човек без напитките.

 

Категории: гръцки дълг Ангела Меркел гръцко правителство мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus