Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Туристическа фирма мами клиенти с луксозни вили

22 Декември 2014 / 12:12:54  GRReporter
1155 прочитания

Над 50 000 са до момента жертвите на мащабната измама, организирана от мними туристически агенции в интернет преди коледните и новогодишните празници.

Както всяка година, измамниците привличат с ниски цени на предлаганите пакети нищо неподозиращи клиенти чрез реклами и публикации в десетки сайтове и социални мрежи и след това просто изчезват.

По данни на гръцката служба за борба с електронното престъпление конкретният вид интернет – измами са целогодишно явление, но в дните преди Коледа техният брой нараства осезаемо. Към момента броят на фалшивите сайтове, които предлагат изключително привлекателни цени за зимна почивка са над 150, а оплакванията, които получават членовете на службата са всекидневни.

Нови сайтове, които предлагат много евтини почивки в Гърция и чужбина се появяват във виртуалното пространство всеки ден. В същото време обаче броят на подадените съдебни искове е малък, тъй като загубените от гражданите суми са сравнително малки – от порядъка на 100 – 500 евро. Фактът, че таксата за внасяне на иск е 100 евро обезкуражава още повече жертвите на измамниците да потърсят съдебна помощ.

Те „предлагат” пакети за почивки във вили в Швейцария и Австрия на стойност от 300 до 500 евро. Зимни нощи в Гщаад, които нормално струват поне 1000 евро за нощувка или най-много две, в електронните реклами се предлагат срещу 300 евро. Паралелно с това се предлагат вили под наем в Гърция и чужбина, в зависимост от сезона. Някои от мнимите туристически компании дори поемат и издаването на самолетни или корабни билети, които също се оказват фалшиви за лоша изненада на завлечените клиенти.

От Службата за борба с електронното престъпление твърдят, че целта на измамниците не е само да „зарибят” потенциалните си жертви и да откраднат внесените като предплата пари, но и за да се сдобият с информация за личността и финансовото им състояние.

За да изглежда по-„истински”, в конкретните сайтове се описват сътрудничества с известни бизнес сайтове. За контакт обаче оставят само електронен адрес с цел да не могат да бъдат открити по лесен начин.

„Става дума за несъществуващи „изгодни” пакети за почивка. Ако човек ги разгледа внимателно и разумно ще разбере, че не биха могли да бъдат действителни. Но понеже икономическата криза ограничи възможностите на гърците да пътуват, а и лъжата е увита в много бляскава опаковка, много потенциални клиенти внасят пари за капаро”, отбелязва член на службата пред гръцкия всекидневник Етнос.

Според полицейски представители проблемът придобива големи размери вследствие на два основни фактора – анонимността в интернет и липсата на правна рамка за наказание на измамниците.

Показателен е случаят с един солунчанин, който е занимал органите десетки пъти. През последните 3,5 години срещу него са образувани над 90 досъдебни преписки за интернет-измами чрез предлагане на туристически пакети, но въпреки това той се намира на свобода. Предполага се, че жертвите му са над 1000 души. „Колкото пъти и да бе арестуван той изплащаше парите, които дължеше на хората, които бяха подали съдебен иск срещу него и всичко приключваше. Последния път дори имаше дързостта да каже: „Вие като полиция гледайте вашата работа, а аз ще гледам моята”, разказва полицай от Солун.

От Службата за борба с електронното престъпление предупреждават, че празничните дни са най-активни за интернет – измамниците. Установено е, че през последните дни се е увеличил броят на изпратените измамни мейли. Затова от службата издадоха списък с предупреждения към потребителите на мрежата. Те включват:

  1. Препоръка към потребителите да проверяват данните, които се предоставят в такъв тип реклами във втори източник или в телефонния указател. Обикновено измамниците отбягват телефонния контакт и предпочитат да се крият зад анонимността, която интернет предоставя. Когато обажданията към телефона на „офиса” остават без отговор това е знак, че нещата не са наред и читателят на обявата трябва да предприеме действия, за да установи самоличността на рекламодателя.
  2. Препоръка да преглеждат внимателно контактите, които се дават за обратна връзка в интернет-рекламите и да обръщат особено внимание, когато липсва името на фирмата на рекламодателя. Липсата на такова винаги е доказателство за фалшива реклама.
  3. Препоръка да преписват адресите на сайтовете, а не да ползват посочените ъплинкове.
  4. Препоръка към получателите на изключително привлекателни, изгодни и очевидно нереални оферти за ваканционни пакети да не отговарят на такива електронни съобщения и да не изпращат личните си данни.
  5. Препоръка да се използва алтернативна електронна поща за контакта с такива „агенции” с цел да е различна от тази, която потребителите ползват за личната си кореспонденция.
  6. Препоръка да се установява съществуването на посочените за наемане къщи и вили на курортни места.
  7. Предупреждение, че всяко искане на известен или неизвестен рекламодател, който изисква от потребителите да предоставят данни като номера на кредитна карта или банкова сметка чрез електронна поща трябва да се разглежда като съмнително. 
Категории: Криминална хроника интернет-измами почивка швейцарски вили зимни курорти Служба за борба с електронното престъпление
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus