Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Туристите в Гърция са минувачи, хотелите – най-големите длъжници на банките

29 Октомври 2015 / 17:10:41  GRReporter
872 прочитания

Може туристите да избират Гърция като дестинация за своята почивка, но данните за това колко дни в крайна сметка остават те в страната обясняват до голяма степен защо докато броят на пристигащите туристи се увеличава, приходите остават ниски.

Така според последното проучване на Института за туристически изследвания и прогнози, 49% от туристите, избрали през изминалата година някоя от гръцките дестинации, са почивали в страната за кратко, а именно едва до 3 нощувки. Сред основните изводи на проучването е признанието, че средната продължителност на престоя на туристите от чужбина намалява със стабилни темпове. Този факт се отразява изключително негативно върху разходите, които прави един турист на посещение, и следователно върху общите приходи от туризма. Става дума или за туристи, които идват в страната само за няколко дни, или главно за туристи, които продължават отпуската си в друга страна, избирайки някой комбиниран туристически пакет или просто решавайки да прекарат остатъка от ваканцията си в съседна Турция или на Адриатическо море.

Показателен е фактът, че докато през 2014 бе отбелязан ръст на пристигащите туристи от порядъка на 23%, съответният ръст на направените разходи достигна едва 11,1%. Според данните от годишното проучване по границите, извършвано от Банката на Гърция, средните разходи за едно пътуване на чуждестранен турист са намалели с 8,7% през 2014 в сравнение с 2013, и с 10,5% в сравнение с 2012 достигайки 551,8 евро. В резултат на този спад туристическите постъпления са се увеличили много по- малко в сравнение с увеличението на броя на пристигащите туристи. Тази тенденция се запазва и през настоящата година.

Както показват данните за тазгодишния период до момента (януари-август), наистина от една страна се отчита ръст на туристическите постъпления с 690 милиона евро или 7,1%, този ръст обаче се дължи главно на увеличението с 10,6% на броя пристигащи туристи, тъй като средните разходи на пътуване са спаднали с 3%. Така, докато и тази година се очаква още един рекорд по отношение на пристигащите туристи с 26 милиона посетители, изчислено е, че до края на годината приходите ще достигнат  14,5 милиарда евро, плюс още един милиард, ако бъдат включени приходите от вътрешния туризъм.

Данните от проучването показват също така, че сезонността (наред с приходите) продължава да бъде един от големите проблеми на гръцкия туризъм – най-голямото движение на туристи продължава да се наблюдава в периода май-септември. Проучването посочва, според последните данни на Евростат, че 63,72% от туристите в различните места за настаняване в цяла Гърция са пристигнали в периода юни-септември. В други европейски страни този процент е доста по-различен. Ако разгледаме наличните данни за конкурентни на Гърция страни, ще видим, че в Италия този процент е 49,44%, в Кипър – 48,8%, в Португалия – 48,38%, а в Испания – 46,91%. Това означава, че сезонността е много по-ярко изразена в Гърция, отколкото в другите страни.

Едновременно с това на челните места в списъците на банките с лоши заеми са множество хотели, които въпреки увеличението на пристигащите туристи през последните три години, продължават да отчитат сериозни загуби. Показателен е фактът, както смятат познавачи на хотелския пазар, че въз основа на съществуващите данни от всичките 500 големи хотелски комплекси в Гърция, днес едва 50 работят с печалба.

Начинът на управление на лошите заеми от гръцките хотели вече е в центъра на вниманието на банковите институции, които в очакване на окончателните решения за модела на уреждане на тези заеми проучват различни сценарии, за да се справят с проблемните компании. Проблемът нараства непрекъснато, като според официалните данни на Банката на Гърция, в края на юли общият размер на кредитите на туристическите фирми е достигал 7,5 милиарда евро. Смята се, че от тях около 2,5 милиарда евро са „на червено“, а кредити в размер на 3 милиарда евро имат забавяне в погасяването от порядъка на 90 дни.

Същевременно от доста време към голям брой гръцки хотели, изпитващи сериозни затруднения в обслужването на кредитните си задължения, проявяват сериозен интерес чуждестранни инвеститори и фондове. По всичко изглежда, че те очакват да завърши рекапитализацията на гръцките банки, за да започнат прилагането на своите планове за придобиване на хотелите. Не случайно бизнесмени от туристическия бранш смятат, че следващата година ще донесе сериозни промени що се отнася до свръхзадлъжнелите гръцки хотели, като банките проучват сценарии за ограничаване на техния брой. Тази прогноза се подкрепя и от факта, че възходящата тенденция на развитие, която бележи гръцкият туризъм и през настоящата година въпреки трудностите, е основната причина, поради която въпросните фондове проявяват толкова голям интерес – те виждат възможности за развитие в бранша.

 

 

Категории: туризъм постъпления нощувки Институт за туристически изследвания и прогнози
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus