Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Уличиха държавния министър в правителството на СИРИЗА в конфликт на интереси

16 Септември 2015 / 11:09:06  GRReporter
811 прочитания

Строителната фирма на бившия държавен министър в доскорошното правителство на СИРИЗА и Независимите гърци Алекос Фламбурарис е сключила договор за възлагане на обществена поръчка на стойност 3,9 милиона евро с областната управа в Пелопонес. Разкритието направи гръцкото издание Прото тема.

Според публикацията фирмата на бившия министър ДИАТМИСИ АТЕ спечелила публичен търг с представянето на най-ниска оферта за допълнителни строителни работи по изграждането на рибарско пристанище в района на село Врахати до Коринт на 21 ноември 2014. Поръчката била възложена на 20 май 2015 и се очаква да бъде изплатена по експресната процедура до 30 септември 2015.

Алекос Фламбурарис бе назначен за държавен министър веднага след като СИРИЗА спечели парламентарните избори в Гърция на 25 януари 2015. По същото време той е бил акционер в строителната фирма и притежавал над 50% от нейните акции, както става ясно от последното регистрирано общо събрание от 30 юни 2014.

Според Прото тема останалите участници в търга подали поредица от оплаквания, тъй като компанията, която Алекос Фламбурарис учредил и в чийто управителен съвет участвал не е разполагала с удостоверение за платени данъци от 2002. Изданието публикува брой на гръцкия Държавен вестник от 30 юли 2010, в който Алекос Фламбурарис е представен като вицепрезидент на управителния съвет на ДИАТМИСИ АТЕ. Според устава на компанията позицията е с петгодишен мандат и заемащият я има право на подпис.

 

В коментар за публикацията на Прото тема пред радио Атина 9,84 Фламбурарис, който е смятан за духовен водач на лидера на СИРИЗА и доскорошен премиер Алексис Ципрас призна, че компанията е спечелила търга. В същото време той допълни, че е оттеглил участието си в нея и е престанал да упражнява инженерската професия от момента, в който е бил назначен за министър в края на януари тази година.

По-рано днес Фламбурарис заяви отново: „Не съм акционер в компанията, прехвърлил съм акциите. Не съм нищо повече от обикновен простосмъртен”. Той обясни, че веднага след като бил назначен за министър на 26 януари наредил започването на процедура за оттеглянето му от управителния съвет и съвета на акционерите на компанията. Същевременно предал в министерството на реорганизацията на производството, околната среда и енергетиката (бивше министерство на околната среда, благоустройството и публичната инфраструктура) дипломата си на строителен предприемач и прекъснал професионалната си дейност като строителен инженер, като подал молба за пенсиониране.

Алекос Фламбурарис каза още, че е прехвърлил акциите си на президента и изпълнителния директор на компанията, като посочи, че публикувания от Прото тема счетоводен баланс е от 2012, когато той действително бил вицепрезидент.

Той обвини медиите в опит да опетнят както него, така и гръцката левица.

Въпреки това до момента Фламбурарис не е представил нито нотариалния документ от прехвърлянето на акциите, нито удостоверение от данъчните служби за изплащането на съответния данък.

Категории: Политика държавен министър в правителството на СИРИЗА Алекос Фламбурарис конфликт на интереси строителна компания публична поръчка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus