Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Умореният Ципрас защити избора му в полза на Европа

14 Юли 2015 / 21:07:19  GRReporter
1018 прочитания

Видимо уморен и разочарован Алексис Ципрас се появи за първи път публично след постигнатото в понеделник сутринта споразумение с кредиторите на Гърция. В интервю за държавната телевизия ЕРТ той заяви, че след 5 месеца, прекарани в кабинета на министър-председателя се е убедил, че връщането на драхмата щеше да е катастрофа за бедните и триумф за богатите гърци.

    “С кредиторите сме се споразумели, но не сме подписали договор. Споразумяхме се по възможно най-добрия начин за Гърция в момента. Но посяхме семето на демокрацията и на бунта и в скоро време това семе ще даде плодове. Не се боря само за Гърция, през есента в Испания също ще има избори и там също ще дойде на власт различно правителство”, смята гръцкият премиер.

    Той призна, че има критици и от ляво, и от дясно, но никой не може да го обвини, че не е опитал всичко. “Обявихме спирането на плащанията към Международния валутен фонд. Проведохме референдума, на който мнозинството от гърците казаха “не” на шантажа на кредиторите. Но аз поех моята отговорност и продължих преговорите, защото излизането от еврото никога не е било възможност за мене”, каза още Алексис Ципрас.

    Гръцкият премиер нямаше как да отмине и темата “Янис Варуфакис”. “Някой може да е изключителен икономист и финансист, това обаче не го прави автоматично и добър политик”, заяви Алексис Ципрас и подчерта, че все още смята бившия гръцки финансов министър свой личен приятел. Що се отнася до твърденията, че личността на Янис Варуфакис е причината за твърдата позиция на кредиторите към Гърция, той беше ироничен: “Не е сериозно такова твърдение. Говорим за организиран поход срещу Гърция”. От всичко, което каза излиза, че рицарят на този поход се казва Волфганг Шойбле.

    В интервюто, което продължи повече от един час, Алексис Ципрас нито веднъж не оспори европейското бъдеще на Гърция, нито предложи алтернативи на еврото. Нито веднъж Алексис Ципрас не отправи персонална обида към европейски държавен ръководител, единствените персонални нападки бяха съсредоточени в лицето на германския финансов министър.
     Все пак премиерът призна, че не може да изключи GREXIT като възможност, поне не дойато се подпише споразумение с кредиторите. “Дотогава не може да променяме и стратегията си”, заключи Ципрас и така не остави съмнения, че ще продължи политиката на диалог с кредиторите, която е единствената възможност, гарантораща оставането на Гърция в Европейския съюз и Еврозоната.   Очаквайте подробности.

Категории: Алексис Ципрас споразумение с кредиторите връщане към драхмата Янис Варуфакис гръцка криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus