Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Управлението на СИРИЗА докара черна дупка от 4 милиарда евро

26 Август 2015 / 17:08:34  GRReporter
1061 прочитания

Пълно разминаване с предвиденото в държавния бюджет за 2015 показват данните на министерството на финансите за периода януари – юли 2015.

Черната дупка в приходите надхвърля сумата от 4 милиарда евро, докато спирането на всички плащания от страна на държавата и капиталовият контрол представят едно нереално удържане на разходите в размер на 4,5 милиарда евро.

По-конкретно, гръцкото финансово министерство съобщи, че нетните приходи за държавния бюджет възлизат на 26,874 милиарда евро. Сумата е с 3,942 милиарда евро (12,8 на сто) по-ниска от поставената цел.

Нетните приходи на редовния бюджет са в размер на 24,839 милиарда евро. Те са с 4,097 милиарда евро по-малко от поставената цел.

Според министерството разминаванията се дължат на:

-удължението на срока за подаване на данъчните декларации и плащането на първата вноска на данък „общ доход” за физическите лица

-удължението на срока за подаване на данъчните декларации и плащането на първата вноска на данък „общ доход” за юридическите лица

-неопределянето и неизплащането на първата вноска на данъка върху недвижимото имущество за 2015

-неуспехът да бъдат получени приходите от гръцки държавни облигации, които се намират в централните банки в Евросистемата (ANFAs и SMPs) на стойност 1,724 милиарда евро.

Възстановяването на приходите е възлязло на 1,546 милиарда евро, с 318 милиона по-малко от целта. Приходите на Програмата за публични инвестиции са били в размер на 2,035 милиарда евро, със 155 милиона евро повече от поставената цел.

Според окончателните данни за юли 2015 общите нетни приходи на държавния бюджет са достигнали до 5,046 милиарда евро. Те са с 3,044 милиарда евро (38 на сто) по-ниски от целта за месеца.

Нетните приходи на редовния бюджет са възлезли на 5,039 милиарда евро. Те са с 2,441 милиарда евро (33 на сто) по-ниски от целта за месеца.

От министерството отбелязват, че според окончателните данни нетните приходи на държавния бюджет (основно приходите от данъци) през юли са се увеличили със 185 милиона евро в сравнение с предварителните данни.

Освен това представените от министерството данни сочат, че през юли, когато се проведе референдумът и бе наложен капиталовият контрол е имало значително изоставане на приходите от:

-данък „общ доход” за физическите лица с 448 милиона евро

-данък „имущество” със 671 милиона евро

-всички останали преки данъци със 152 милиона евро

-ДДС на петролните продукти със 62 милиона евро

-всички останали данъци върху финансови транзакции с 33 милиона евро

-останалите неданъчни приходи със 72 милиона евро.

Повишение е отчетено:

-в данък „общ доход” на юридическите лица с 381 милиона евро

-ДДС на останалите стоки с 6 милиона евро

Възстановяването на приходите е достигнало до 215 милиона евро, със 197 милиона евро по-малко от поставената цел за 412 милиона евро.

Разходите на държавния бюджет през същия период са възлезли на 27,714 милиарда евро, с 4,477 милиарда евро под поставената цел.

В съобщението на финансовото министерство се посочва, че „разходите на редовния бюджет възлязоха на 26,516 милиарда евро. Те са с 3,104 милиарда евро по-ниски от поставената цел преди всичко заради намалението на първичните разходи с 2,883 милиарда евро, разходите за оръжейни системи с 358 милиона евро и активирането на гаранции за 81 милиона евро.

Разходите на редовния бюджет са намалели в сравнение със същия период миналата година с 1,785 милиарда евро (6,3 на сто), въпреки че са били предоставени допълнително 39 милиона евро за дежурства на лекари от Националната здравна система, 50 милиона евро за земеделски добавки, 41 милиона евро за финансови постъпления към ЕС и 16 милиона евро за извънредна финансова помощ за потушаването на хуманитарната криза”.

Категории: Икономика бюджет черна дупка в държавните приходи спиране на плащанията капиталов контрол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus