Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Утре, а не днес, ще бъде депозирано гръцкото искане за удължаване на кредитирането

18 Февруари 2015 / 14:02:46  GRReporter
931 прочитания

Правителствени източници обявиха, че не днес, а утре ще бъде представено искането за удължаване на кредитирането на Гърция от европейските институции и Международния валутен фонд. Утре ще заседава и Euro Working Group, за да реши дали искането е достатъчна основа за свикването на ново заседание на Eurogroup в петък вечерта.
    Днес в Брюксел лидерът на Независимите гърци Панос Каменос, коалиционен партньор в правителството на СИРИЗА и министър на отбраната заявил пред журналисти, че правителството няма да отстъпи, че споразумението за заем е отделен документ от меморандума, и че са готови на всичко, ако европейските партньори не им изпълнят исканията. Друг член на екипа Ципрас, зам. социалният министър Димитрис Стратулис, запитан от журналисти какъв е планът Б на правителството, ако все пак европейските партньори не се съгласят на искането за финансиране, без обвързване с реформи, прибегна до литературен цитат. “Нашият план Б е както е казал Паоло Куельо, ако страшно много искаш нещо, силите на цялата вселена се събират, за да ти помогнат”.

По този повод сайтът Το Παρατηρητήριο публикува карикатура на разговор между гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и германския му колега Вофлганг Шойбле. Варуфакис пита "С други думи не може да има заем без условия за връщането му, така ли?", а Шойбле отговаря "Сигурен ли сте, че сте иономист?"


    Междувременно гръцкото министерство на финансите разпространи сред акредитираните журналисти досието на преговорите с кредиторите, в което се съдържат двете речи на Янис Варуфакис пред заседанията на Eurogroup на 11 и 16 февруари, резултатът от техническата проверка на кредиторите на 13 и 14 февруари, както и предложенията на еврокомисаря Пиер Московиси и на председателя на Eurogroup Йерун Дайселблум. Публичността на документите смути някои коментатори, които припомнят, че при воденето на преговори има елемент на конфиденциалност и ако го нарушиш, партньорите няма да ти имат доверие. Финансовото министерство обаче оправда решението си с отправения упрек към Варуфакис, че нямал конкретни предложения, не представил на колегите си цифри, а държал политически речи.
    В документа от 29 страници наистина няма кой знае колко цифри, цени и срокове, но има и няколко конкретни неща. Гърция признава, че има закъснение в приходната част на бюджета, но се надява, че в хазната могат да влязат 5,5 милиарда евро от:
- борбата с укриването на данъците и с корупцията;
- по-ефективен контрол;
- промени в системата на събиране на задълженията към държавата;
- с по-голяма данъчна ставка за богатите.
    Гърция твърдо се обявява против бюджет с висок първичен излишък от 4,5%, какъвто е залегнал в Спасителната програма на Гърция, за да може страната постепенно да започне да си изплаща дълговете. Вместо това Варуфакис предлага  първичен бюджетен излишък от 1,5%, но за да се постигне той, трябва да се стабилизира гръцката икономика.
    Предизборните обещания за безплатно електричество на 300 хиляди домакинства и предоставяне на жилища на бездомните, гръцкият финансов министър смята, че ще се финансират от икономиите в държавната администрация.
    По отношение на реформите, правителството може да се съгласи със следното:
- данъчни реформи;
- реформи в сметната палата;
- по-ефективно управление на публичните финанси;
- борба с корупцията;
- електронно правителство;
- подобряване на бизнес климата;
- реформа в правораздаването;
- прилагане на директивите на Европейската комисия в областта на индустриалната конкурентноспособност.
    Наблюдатели, запознати с преговорите на Гърция с европейските й партньори от 2010 насам коментират, че толкова голословни документи от гръцка страна не са виждали от времето на бившия премиер Георгиос Папандреу.

Категории: Янис Варуфакис гръцки министър на финансире финансиране европейски партньори кредити спасителна програма Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus