Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Варуфакис: проблем… вътре и навън

27 Май 2015 / 11:05:27  GRReporter
1276 прочитания

Дали все още Янис Варуфакис остава „ценна придобивка“ («asset») за правителството, както го бе окачествил Алексис Ципрас? Непрекъснатите публични изявления на гръцкия финансов министър често показват, че вместо да улесняват, те подкопават усилията на правителството за постигане на споразумение.

Едновременно с това се създава впечатление за един некоординиран екип, с много и отделни центрове, всеки от които се намесва самостоятелно в преговорите. И докато преговорният процес вече навлиза в своята крайна и най-решаваща фаза, като границата между постигането на споразумение и рухването на една много крехка „постройка“ е изключително тънка, Янис Варуфакис се проявява като самостоятелен играч и непрекъснат източник на сътресения. В свое необичайно рязко изявление по време на интервю за агенция MNI ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази своето недоволство от гръцкия финансов министър.  «Той не помага при преговорите. Янис Варуфакис е финансов министър на страна, която е изправена пред огромни проблеми, но изглежда той не разбира това», отбелязва Юнкер, който обаче заявява, че има доверие на Алексис Ципрас.

Вчера Янис Варуфакис предизвика за пореден път суматоха, когато в отговор на въпрос за налагането на такса върху банковите операции заяви, че «една малка такса върху тегленията може да бъде контра стимул срещу използването на пари в брой». Близо два часа по-късно и след шума, който се вдигна, защото ставаше дума за въвеждането на такса дори при тегленето от банкомати, финансовото министерство излезе със съобщение, в което се уточняваше, че тази мярка е оттеглена от масата за преговори с кредиторите.

След като получи посланието на партньорите, че голяма част от вината за липсата на напредък в преговорите се дължи на гръцкия финансов министър, премиерът Алексис Ципрас се погрижи деликатно да го отстрани от прекия преговорен процес. Отговорността пое Евклидис Цакалотос в ролята на координатор на преговорния екип, а заедно с Янис Варуфакис се оттеглиха и неговите сътрудници и щафетата пое Йоргос Хуляракис. Изглежда, обаче, финансовият министър не се обезсърчи от това развитие на нещата. При това изявленията му разкриват до каква степен той не е наясно със случващото се в реално време в процеса на преговорите. Така преди няколко дни, докато представяше като постигнато едно споразумение с партньорите във връзка с проект за по-висок или по-нисък ДДС в зависимост от начина на плащане, стана ясно, че това предложение вече е отхвърлено и то въз основа на правни аргументи.

Непрекъснатите му и, както става ясно, не на място изявления на Янис Варуфакис, предизвикват раздразнението на негови колеги от финансовото министерство, които не крият недоволството си от политическата цена, която тези изявления им струват. Недоволство изразяват и фактори на пазара заради сътресенията, които се предизвикват всеки път. И като че ли всичко това не беше достатъчно, Янис Варуфакис се погрижи да обтегне още повече и без това трудните отношения със своите колеги в Еврогрупата, като разкри, че е записвал техните заседания.

„Ценната придобивка“ не изглежда склонна да остане в сянка и със своите публични изявления дава да се разбере, че няма да подпише едно лошо споразумение. Може би защото Варуфакис разбира, че му подготвят ролята на жертвено животно, тъй като някой трябва да се жертва за постигането на споразумение, което в никакъв случай няма да бъде идеално.

Категории: Янис Варуфакис финансов министър преговори изявления сътресения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus