Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Варуфакис се среща с Марио Драги и Волфганг Шойбле

03 Февруари 2015 / 19:02:13  GRReporter
1030 прочитания

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви пред журналисти в Рим, че в сряда и четвъртък ще се срещне с президента на Европейската централна банка Марио Драги и германския финансов министър Волфганг Шойбле.

До късния следобед ЕЦБ не бе потвърдила провеждането на такава среща, но малко след 18:00 един от говорителите съобщи, че „утре г-н Варуфакис ще се намира в Европейската централна банка”. Според източници не е изключено в рамките на деня да бъде насрочена среща между Варуфакис и Шойбле, но потвърждение на тази информация все още няма.

Посещението на Янис Варуфакис във Франкфурт ще съвпадне със заседанието на управителния съвет на банката, на което ще бъде обсъдена вероятността за удължаване на срока, в който гръцките банки ще могат да се финансират от Спешния фонд за ликвидност (ELA).

По-рано днес Reuters съобщи, че от 21 януари, когато Европейската централна банка реши да отвори този „прозорец” до днес три от четирите системни гръцки банки са получили от фонда финансиране в размер на 2 милиарда евро. Утре този 15-дневен срок изтича.

Срещата е част от усилията на гръцкото правителство да подсигури ликвидността на гръцките банки с цел да могат да функционират нормално, тъй като именно те са основните купувачи на гръцките държавни облигации. До момента Европейската централна банка е съгласна да предоставя ликвидност на гръцките банки и приема като гаранция закупените от тях облигации, но само при условие, че Гърция се намира в програма за международна подкрепа.

Днес Янис Варуфакис се срещна с италианския си колега Пиер Карло Падоан. В последвалите си изявления гръцкият финансов министър определи разговора като „изключително полезен”. След това заяви отново, че „целта ни продължава да е намаляването на държавния дълг”.

Янис Варуфакис заяви, че на срещите си с Марио Драги и Волфганг Шойбле ще им представи „пътната карта на стъпките, които трябва да извървим от днес до месец юни и които ще ни отведат до едно ново споразумение”.

Междувременно, в рамките на пресконференция във връзка с посещението на премиера на Сингапур в Берлин, германският канцлер Ангела Меркел подчерта във връзка с Гърция: „Очакваме предложенията и след това ще започнем разговорите”. Тя допълни, че кабинетът в Атина все още разглежда своите планове и позиция относно дълга и коментира, че това е повече от разбираемо, като се има предвид краткият период от сформирането на правителството до днес. 

Категории: Политика Янис Варуфакис финансов министър срещи Европейска централна банка Марио Драги Волфганг Шойбле
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus