Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Варуфакис се завръща с 1101

08 Октомври 2015 / 10:10:45  GRReporter
1182 прочитания

Три месеца след като подаде оставка бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис се завръща, без до момента да е ясно точно с какво.

В гръцките социални мрежи бе разпространен видеоматериал със заглавие „1101 идват”. В него Варуфакис и още няколко лица са представени само с малките си имена. Освен Варуфакис, единственият, който е известен на широката публика в Гърция е актьорът Клеон Григориадис.

Видеото започва с обещанието, че „1101 идват и ще променят всичко в неделя, 1 ноември”. След преминаването на лицата пред екрана следва обяснението, че те идват, „за да променят всичко в обществото, информацията, историята, демокрацията”.

Лицата във видеото са заснето на сиво-металически фон, който напомня много на научно-фантастичен филм, представящ пристигането на извънземни на Земята. Представянето на лицата става под звуците на също толкова епическа музика, като асоциациите с фентъзи филма „300” са неизбежни.

След въвеждащия лозунг: „Идват и ще променят всичко” започва представянето на лицата с малките им имена. Янис Варуфакис е шести по ред, веднага след млада жена на име Теа (думата има двузначно значение според ударението. В случая е върху „е” и означава изглед/ панорама, но когато е поставено върху „а” означава „богиня – б.р.).

Следват надписите „в обществото”, „в информацията”, „в историята”, „в демокрацията” и представяне на други шест лица с имената: Федра, Ставрос, Одисеас, Ренета, Костас, Виргиния.

По-нататък във видеото се показват четири лица без имена, след което продължава представянето на останалите: „Йоргос, Зои, Алекс, Клеон (Григориадис – б.р.), Манолис, Константинос”.

Следват други четири лица без имена. В края на видеото се появяват надписите: „Идват, за да променят всичко”, „В неделя, 1 ноември 1101 идват”. Видеото е публикувано на отделен сайт със същото име: www.1101.gr.

Гръцки медии посочват, че според последните информации Янис Варуфакис и сътрудниците му ще представят предаване на интернет платформата thepressproject и видеото промотира именно него. Те коментират, че не е изключено на по-късен етап предаването да се разрасне и превърне в движение, което да оглави бившият финансов министър.

Въпреки отсъствието си от политиката през последните месеци Янис Варуфакис никога не се отказа от любимото си занимание – да дава интервюта за международни медии. В последното от тях – за френското списание L’Obs той описа решението си да напусне предишния кабинет, когато Алексис Ципрас му казал: „Време е да се предадем”, а той отвърнал: „Не и аз”.

„Разговаряхме приятелски, изпълнени с мъка. Той смяташе, че ако бяхме продължили да отстояваме позицията си Гърция щеше да бъде разрушена. Не бях съгласен с него и затова си тръгнах”, посочи Варуфакис.

Категории: Политика Янис Варуфакис видеоматериал 1101
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus