Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Варуфакис учредява европейска партия през февруари

24 Декември 2015 / 10:12:44  GRReporter
613 прочитания

Свое движение се подготвя да създаде Янис Варуфакис. Както подчертава самият той, то ще има за цел „демократизацията на Европейския съюз”.

Варуфакис разкри намеренията си в интервю за списание „L'Espresso”.

Според бившия финансов министър движението ще е „уникално и радикално”.

„Искам да докажа на онези, които приемат авторитарните политики на европейските антидемократични институции, че има трето алтернативно решение”, заяви той.

За пореден път Варуфакис изрази становището, че „драконовските мерки”, наложени на Гърция от ЕС, са имали за цел да попречат на испанския народ да последват движението Подемос.

Испанската партия „води в правилна посока към разрушаването на оста на онези, които се обявяват в подкрепа на политиката на тройката”, подчертава бившият министър. Успоредно с това, той обвини министър-председателя на Италия Матео Ренци за напрежението с Ангела Меркел. „Ако той беше и ако е една истинска опозиция на Берлин, щеше да избегне упражняването на нечовешкия натиск върху Ципрас и нямаше да се поддаде на исканията на тройката, които сега, със закъснение, самият Ренци смята за неправилни”, каза Варуфакис.

Междувременно, Йерун Дайселблум призна, че лично е поискал от Алексис Ципрас отстраняването на Янис Варуфакис от преговорите през пролетта на 2015. Ръководителят на Eurogroup заяви в телевизионно предаване на холандския канал NOS TV, че е настоял бившият гръцки министър на финансите да не е ръководител на гръцкия преговарящ екип.

В предаването Nieuwsuur, което ще бъде излъчено в понеделник, Дайселблум, Александър Щуб, Петер Казимир и Янис Варуфакис говорят за случилото се зад кулисите на ключовите дискусии между кредиторите и Атина.

Дайселблум, според публикация на сайта на холандския канал, подчертава, че отношенията между Eurougroup и Варуфакис са били толкова лоши, че не е имало изобщо база да дискусии.

В телефонен разговор с Ципрас Дайселблум е настоял за оставката на Варуфакис. Премиерът, според казаното от холандеца, му отговорил, че това не е решение на председателя на Eurogroup, а на гръцкото правителство. Въпреки всичко, ролята на Варуфакис е била ограничена след този телефонен разговор и са били направени промени в преговарящия екип.

Както заявява Дайселблум, от февруари не е виждал причина да преговаря директно с бившия гръцки финансов министър. „Ако Варуфакис няма пълномощия да преговаря и да сключи споразумение, тогава трябва да се преговаря директно с премиера”.

Това в крайна сметка води до среща в хотелската стая на Ципрас в Брюксел, където двамата са намерили начин преговорите да се върнат към правилния си ход. Според Дайселблум, това е била смела маневра, в резултат на която Ципрас направи изявление без Варуфакис.

В същото предаване Варуфакис говори за заплахи, дори за изнудване. „Беше ясно, че не можем да си сътрудничим добре, тъй като от самото начало имаше заплахи, изнудване. Имаше ограничена рамка за дискусии”, казва той и повтаря становището си, че премиерът е трябвало да последва „Не”-то на референдума и да не отстъпва. „Заплахата за изключване на Гърция от еврото беше безпочвена. Щеше да е незаконно”.  

 

 

Категории: Янис Варуфакис партия Йерун Дайселблум преговори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus