Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вече настаняват бежанци и по археологическите паметници

12 Ноември 2015 / 18:11:23  GRReporter
682 прочитания

Централната комисия по археология преодоля всички бюрократични пречки и гласува Римският театър на остров Кос да бъде предоставен за временно убежище на бежанци. На свое заседание членовете на комисията заобиколили „пречката”, а именно факта, че  въпросният археологически обект се намира в рамките на защитена зона първа степен, и подкрепили искането на организацията „Лекари без граница” там да бъдат разположени палатки, които да подслонят 240 души, както и 12 химически тоалетни.

Защитена зона, използвана за паркинг

Множество въпроси предизвиква обаче и фактът, че въпросният археологически обект, намиращ се в подобна защитена зона, през летните месеци се използва от общината като паркинг. Отговорът е, че в защитена зона от първа степен е забранен само строежът на постройки, респективно опъването на палатки. Освен това паркирането се извършва от посетители на Театъра през летните месеци, когато има голям поток от туристи. А в защитена зона от втора степен нещата са още по-гъвкави, като там е разрешено и да се строи.

Било е нужно специално проучване и подготовка, за да се вземе решение съгласно закона обект в защитена зона от първа степен да бъде предоставен на бежанците. Според източници, членовете на Централната комисия по археология се затруднили да открият начин да дадат зелена светлина за използването на археологическия обект.

Както посочва Апостолос Веизис, директор програми на „Лекари без граница”, присъствал на заседанието, «всеки ден на острова пристигат по 300 души, повечето от които остават три дни. Необходима е незабавната намеса на държавата, за да може тези хора да бъдат подслонени някъде, да им бъде предоставена храна и медицинска грижа». «Все още има хора, които спят на открито, а идва зима. Нещо трябва да се направи», подчертава той, като добавя, че от месец март 2015 във всички точки, през които бежанците влизат в страната, организацията е регистрирала над 16 000 болни бежанци, от които 62% са свързани с условията на живот. «Проблемът с настаняването на бежанците на остров Кос е огромен», продължава специалистът. «Въпреки усилията, които сме положили, няма отговор. Приемните центрове не съществуват. За известно време бе предоставен хотел Captain Elias, но банка Пиреос си го взе обратно. Опитали сме се на всички нива, но усилията ни не дават резултат», заключава Апостолос Веизис.

Според данни на Международната организация за миграция със седалище в Женева, от началото на годината в Гърция по море са пристигнали рекорден брой мигранти и бежанци - 309 356 души.

 

 

 

 

Категории: бежанци археологически обекти остров Кос Римски театър Лекари без граница
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus