Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Влоговете отново започнаха да изтичат от гръцките банки

19 Март 2015 / 16:03:53  GRReporter
990 прочитания

Нови сътресения в банковия сектор предизвикват острият тон и очертаващият се сблъсък между гръцкото правителство и кредиторите на страната. Според оценки на банкови специалисти, вчера изтичането на депозити варира от 350 до 400 милиона евро, което е пет пъти повече от предишните дни. Както отбелязват те пред вестник „Катимерини“, вчерашното изтичане на влогове бе най-голямото от последните 30 дни, т.е. след подписването на споразумението от 20 февруари.

Преди това председателят на Еврогрупата Йерун Дайселблум бе заявил, че може да бъдат наложени ограничения в движението на капитали в Гърция. Едновременно с това последваха множество изявления от страна на гръцки и европейски високопоставени ръководители, които влошиха климата между двете страни, изявления, продължили и вчера. В тази обстановка банките се безпокоят заради новата вълна от изтичане на влогове, в момент, когато банковата система и без това е изправена до стената, тъй като Европейската централна банка предоставя финансиране „капка по капка“.

Вчера Европейската централна банка реши да бъде увеличено с 400 милиона евро извънредното финансиране (чрез Механизма за спешно финансиране ELA) за гръцките банки. Така, общата предлагана сума се увеличава на 70 милиарда евро. Трябва да се отбележи, че банките не са използвали около 2-3 милиарда евро от ELA, буфер, който се смята за достатъчен, за да бъде преодоляно повишеното изтичане на депозити. Очаква се Европейската централна банка да заседава отново във връзка сс Механизма за извънредно финансиране следващата седмица.

В последните месеци банковите депозити бяха сериозно засегнати от политическата и икономическа несигурност и липсата на напредък в намирането на решение между Гърция и европейските ѝ партньори. Според оценките на банките, от края на ноември до днес депозитите на домакинствата и бизнеса са намалели с 26 милиарда евро, достигайки 138 милиарда евро. Според данните на Банката на Гърция, през декември 2014 влоговете са намалели с 4 милиарда евро, а през януари тази година – с 12 милиарда евро. Банките смятат, че от февруари до днес са изтекли около 10 милиарда евро влогове. Нивата на депозитите са достигнали най-ниската си стойност от началото на финансовата криза през 2010, а безпроблемното функциониране на банките се осигурява от финансирането на евросистемата.

В края на февруари чрез Механизма за спешно финансиране ELA и Европейската централна банка гръцките банки са получили общо 104 милиарда евро. Естествено както се очаква, кризата с наличните средства се отразява пряко и на отпускането на нови заеми. Според високопоставени банкови служители, през последните месеци са замразени процедурите по отпускане на нови заеми, осуетявайки плановете за увеличаване на финансирането през 2015. Както отбелязват специалистите, ако в най-скоро време не бъде постигнато споразумение между гръцкото правителство и европейските партньори, което да премахне несигурността, последствията за икономиката ще бъдат толкова сериозни, че няма да може да бъдат неутрализирани, дори и ако в крайна сметка бъде подписан по-добър договор с кредиторите.

Междувременно днес лихвите по двегодишните облигации отбелязаха ръст със 100 базисни пункта, надхвърляйки 22,7%, което е най-високото ниво от средата на 2014. Дори само този факт е достатъчно показателен за явното безпокойство на инвеститорите относно бъдещите решения, които трябва да бъдат взети във връзка с дълговата криза в Гърция.

Също така възпиращи са стойностите на лихвите по 5-годишните и 10-годишните облигации – първите варират около 16,42%, вторите – около 11,60%, а доходността по немския 10-годишен бунд (bund) спада до ново исторически ниско ниво от 0,18%.

Доходността на гръцките облигации се повиши рязко, тъй като на сцената отново се появява вероятността страната да излезе от еврозоната, а инвеститори и анализатори отново проучват въпроса дали и кога ще последва евентуален Grexit.

Алберто Галло от Royal Bank of Scotland (RBS) посочва, че макар и все още да не е отписал напълно Гърция, все пак е ясно, че нараства опасността от доброволно или принудително излизане на Гърция от единния валутен съюз. Преди няколко дни Morgan Stanley определи риска от Grexit на 1 към 4 през следващите шест месеца.

 

 

 

 

Категории: изтичане на депозити правителство кредитори преговори Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus