Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вместо реформи, Ципрас предлага нови придобивки

28 Февруари 2015 / 11:02:00  GRReporter
1289 прочитания

Премиерът Алексис Ципрас на заседание на правителството разкри първите законопроекти, които правителството ще внесе следващата седмица. Заради поетите ангажименти при споразумението с Eurogroup, тези мерки няма да доведат до нови разходи.

Според Ципрас, първият законопроект ще касае справянето с хуманитарната криза. „Пред нас имаме битка и едно наистина голямо предизвикателство: да изправим на крака една опустошена страна и един народ, подложен на геноцид” заяви премиерът и обяви мерките в тази посока.

Безплатен ток и субсидия за жилище

Законопроектът включва:

  • Предоставяне на безплатни електричество и храна на 300 000 домакинства
  • Жилищна програма за 30 000 бенефициенти с предоставяне на безвъзмездна помощ на човек
  • Ограничаване на принудителното изваждане от жилищата
  • Незабавна помощ за 3,7 милиона физически лица, микро, малки и средни фирми

Защита на жилището

През следващата седмица ще бъде внесен законопроект за защита на първото жилище в изпълнение на поетите ангажименти от правителството. Той ще се отнася до жилища, чиято реална стойност не надвишава 300 000 евро.

Просрочени задължения

Алексис Ципрас обяви, че ще внесе законопроект за уреждане на просрочените задължения към държавата, който ще съдържа норми относно:

  • Задълженията към осигурителните каси
  • Отмяна на задържането, ареста и лишаването от свобода за задължения към държавата до 50 000 евро.
  • Връщане към режима, който беше в сила до 31.12.2013, при който докладите от разследванията на икономическата полиция нямаха само информативен характер.

Ципрас добави, че за първи път по електронен път са обединени всички натрупани от години материали от разследването на всички списъци - този на Лагард, от Лихтенщайн, списъка с паричните преводи и имотите в чужбина, списъка на Службата за борба срещу прането на мръсни  пари

Националната телевизия ЕРТ

 На 5 март правителството ще внесе законопроект за националната телевизия ЕРТ.

  • Осигурява се функционирането на ЕРТ на демократична основа, с цел качествено модернизиране на информационната, културната и развлекателната програма
  • Това няма да доведе до финансово натоварване на бюджета, и следователно не е предмет на споразумението с партньорите.
  • Ще се уреди адекватно заетостта, ще се създадат условия за разрешаване на висящите съдебни спорове, с уважение към многомесечната борба на уволнените служители, без реваншизъм към онези, които работят законно в сега съществуващия канал.
  • Ще се разрешат въпросите, свързани с контрола на финансовите данни и дейности с цел гладката и функционална работа на ЕРТ.
  • Предвижда се годишна рамка за преструктуриране, в която ще бъдат разрешени въпроси, свързани с управлението, функционирането, организацията на персонала, излъчването на програмата. Целта е да се премине към действително независима и плуралистична институция, която няма да позволява на никого да я използва като инструмент за политически натиск

Електронна карта на гражданите

  • От следващата седмица започва подготовката създаване на електронни центрове за обслужване на гражданите, както и за създаване на електронна карта на гражданите
  • Никоя държавна служба не трябва да иска данни, с които вече разполага друга държавна служба

Разследваща комисия за меморандума

Следващата седмица в парламента ще бъде внесено предложение (на базата на предизборен ангажимент на СИРИЗА) за съставяне на разследваща комисия за меморандума. Според Ципрас, тази инициатива се предприема, за да се разследват предпоставките, както и политическата отговорност на всички, които имат роля във фалита на страната, довел до принудителните кредити. Разследването не е с цел реваншизъм,  а защото гръцкият народ има право да научи истината и правителството е морално и политически задължено да раздаде правосъдие, обясни премиерът.

 

 

Категории: правителство Алексис Ципрас предизборни обещания законопроекти безплатно електричество ЕРТ задължения към държавата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus