Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Внимавайте с гърците, когато искат удължаване на финансирането

18 Февруари 2015 / 08:02:40  GRReporter
1041 прочитания

Ако трябва да перифразираме към днешна дата старата поговорка за гърците, носещи дарове, то тя би звучала така: “Внимавайте с гърците, когато искат удължаване на финансирането”. Днес Атина прави последен опит да се върне на масата на преговорите с европейските си партньори и представя писмено искане за удължаване на финансирането й със 6 месеца, до август 2015. В същото време гръцкото правителство се задължава да не предприема мерки, които ще утежнят бюджета и да не предприема едностранни решения. Под едностранни решения се разбира Гърция да се придържа към вече приложените съгласно спасителната програма реформи, а ако реши да се откаже от заложените, но неприложени досега реформи от програмата, трябва да предложи на кредиторите си други, които да ги заместят.
    Правителствените източници в Атина твърдят, че гръцкото предложение на практика представлява текста на еврокомисаря Пиер Московиси, с който страната е била съгласна още в понеделник на последното заседание на Eurogroup, но който според Атина е бил оттеглен в последния момент по искане на Германия. Същите източници подчертават, че искането не е за удължаване на спасителната програма, каквото Алексис Ципрас предизборно се знгажира да не иска, а е само за финансиране на страната.
    Ходът на Атина има две цели - от една да продължи диалога с Брюксел, а от друга - да даде положителен сигнал на борда на директорите на Европейската Централна Банка, който днес заседава, за да реши дали да удължи с още 15 дни финансирането на гръцките банки чрез Emergency Liquidity Assistance.
    В същото време утре, четвъртък, 19 февруари, правителството ще представи в парламента проектозакон за опрощаване на лошите кредити и за отмяната на секвестирането на жилищата. Той ще бъде разгледан и гласуван по бързата процедура в рамките на 24 часа. Този ход на Алексис Ципрас е идеален пример за едностранно решение, тъй като той отменя вече съществуващ закон, изготвен в сътрудничество с кредиторите. Както обяви вчера пред парламентарната група на СИРИЗА, гръцкият премиер възнамерява да анулира едностранно и други реформи, включени в спасителната програма, за да “сложи край на Средновековието в трудово-правните взаимоотношения”.
    От страна на опозицията се говори за най-обикновена игра на нерви с кредиторите, чийто представител Йерун Дайселблум, председател на Eurogroup много ясно обяви в понеделник условията на европейските партньори: първо, партньорите са готови да обсъдят замяна на едни мерки с други, но не и да приемат едностранни решения, второ, не могат да се отменят вече приложени мерки, които са съгласувани с Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, трето, Гърция трябва да изпълнява задълженията си по кредитите, четвърто, да се гарантира финансовата стабилност на страната. Очевидно е, че проектозаконът за опрощаване на лошите кредити не се вписва в условията на кредиторите.
    Източник от Европейската комисия коментира пред вестник “Катимерини”, че тъй като не се иска удължаване на вече съществуващата спасителна програма, а на практика се иска нов договор за Гърция, решението дали да се приеме или не не е в компетентността само на Eurogroup, а ще се наложи да се гласува и от някои национални парламенти, като например германския.
    Днес гръцкото искане ще бъде депозирано в Брюксел и ще бъде разгледано от Йерун Дайселблум, който ще реши дали искането удоволетворява финансовите министри като начало за преговори. При положителен отговор, Eurogroup ще заседава отново в петък.

 

Категории: гръцка криза преговори с Брюксел удължаване на финансирането кредитори Eurogroup Алексис Ципрас правителство на СИРИЗА Йерун Дайселблум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus