Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Войната на предизборните спотове

07 Септември 2015 / 14:09:17  Анастасия Балездрова
1114 прочитания

Кратката предизборна кампания се намира в своя разгар и конкуренцията между партиите вече се пренесе и в рекламните паузи по водещите гръцки телевизии.

СИРИЗА отговори на Нова демокрация, която обеща на гърците, че страната отново ще поеме напред с "разчистване на сметките с миналото". В първия предизборен клип на радикалната левица хора на различна възраст заявяват: „На тези избори нещата са прости. Разделяме се окончателно със старото. Печелим утрешния ден”.

Във втория и третия си клип управляващата доскоро партия излиза с лозунга: „Наш общ интерес е да няма интереси”. В тях отново се появяват лица на хора на различна възраст, с различни професии и занимания, които са категорично срещу корупцията и обслужването на конкретни интереси от страна на политиците.

В същото време половината от репликите не са свързани с порочните практики, а с хвалебствия за лидера на СИРИЗА и бивш премиер Алексис Ципрас, чието име не се споменава директно.

„Подкрепям този, който не се побоя да се изправи пред цяла Европа”

„Кой ще се заинтересува за моя живот?”

„Искам някого, който не се бои са се противопостави на корупцията и интересите на силните”

„Искам този, който не се срамува да ме погледне в очите”

„Искам да живея с достойнство”

„Не искам работата и усилията ми да отиват напразно”

„Искам този, който не обслужва ничий интерес”

В края на клиповете се появява отново водещият лозунг, който призовава гърците да се отърват от старото на 20 септември.

Нова демокрация също отговори с нова поредица от спотове, които описват историите на различни граждани, чието всекидневие се влошава вследствие на управлението на СИРИЗА и Алексис Ципрас.

Такава е историята на собственика на заведение Апостолис, който е изправен пред предизвикателството да спаси своя бизнес, докато слуша обещанията на Ципрас, че ще премахне имотния данък, няма да покачи ДДС за островите и ще работи в подпомогне дребния бизнес.

В края на спота Апостолис стига до задънена улица, а на стената, която се изправя пред него е написан лозунг: „Не може така. Заедно отваряме пътя пред себе си. Гърция има нужда от перспектива, искреност, сътрудничество и стабилност”.

В своя предизборен спот центристката партия Потами се пита дали гръцките граждани ще решат да подкрепят с вота си „децата от партийната епруветка и политическите фамилии или между бароните и съставните формации (на СИРИЗА – б.а.)”.

В спотовете на партията се твърди, че гърците са платили скъпо за тези си избори в миналото и затова ги призовава да не ги направят и сега.

За пореден път след изборите през януари коалиционният партньор на СИРИЗА – Независимите гърци изненадаха гласоподавателите с остроумен клип. Тогава лидерът на партията Панос Каменос показваше на малкия Алексис как да кара електронното си влакче така че то да не излезе от релсите. Сега историята продължава така:

Каменос се намира в болничен коридор. Една жена го пита какво му се е случило и той отговаря, че „малкият” си е счупил лявата ръка. „Е, нищо. Малък е, ще се научи”, казва жената, а Каменос кима многозначително.

Вратата на кабинета се отваря и малкият Алексис излиза с гипсирана ръка и казва на Каменос: „В крайна сметка, беше прав”. А той отговаря: „Видя ли. Залепихме я”, с намек за сътрудничеството между двете партии в правителството. След това Алексис пита: „А как ще пиша сега?”. И Каменос отговаря: „Ще те науча да пишеш толкова добре и с дясната ръка”.

В края на спота се появява надпис :”Независимите гърци – необходимото добро. На 20-ти септември то ще е по-необходимо от всякога”.

Изненадата на предстоящите избори се очаква да бъде Съюзът на центристите на Василис Левендис. След над 20 години в забвение и среднощни предавания по маргинални телевизии, в които кълнеше лидерите на водещите политически формации, партията му е на път да влезе в парламента.

Рекламните спотове на Съюза на центристите са олицетворение на „свежестта”, която излъчва техния лидер. В първия един държавен служител говори по телефона с приятели и изобщо прави всичко друго, освен да изпълнява служебните си задължения. Когато в офиса влиза Василис Левендис, той затваря телефона веднага. Левендис оставя върху бюрото програмата за реформи на партията си и вдига падналите флагове на Гърция и Европейския съюз.

След това той се ръкува със служителя и се появяват лозунгите: „Сега знам какво правя. Гоня мързеливите, боря се с рушветите. Оздравявам държавния сектор, облекчавам частния сектор, нося инвестиции. Стимулирам стабилните компании да създадат икономически ръст и да намалят безработицата”. В края се появяват снимките на десетки избиратели, които заявяват публично, че подкрепят Левендис  в отговор на въпроса на Съюза на центристите: „Ще бъдеш ли заедно с мен?”.

Категории: Политика предсрочни парламентарни избори 20 септември предизборни спотове СИРИЗА Нова демокрация Потами Съюз на центристите Независими гърци ПАСОК Комунистическа партия на Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus