Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Всеки ден загиват деца в опит да прекосят Егейско море

18 Октомври 2015 / 17:10:07  GRReporter
519 прочитания

Три деца и две жени бяха открити мъртви, а още един мъж се издирва. Това са жертвите в два нови случая с бежанци край островите Фармакониси и Кастелоризо.

На Фармакониси са пристигнали общо 110 души. Военните се уверили, че едно от децата не показва никакви реакции и осведомили пристанищните власти на остров Лерос. Лекар констатирал смъртта на детето. Според родителите му, детето е паднало в морето от лодката, с която са пътували, и когато го извадили от водата не дишало. Всички бежанци са откарани на остров Лерос.

Вторият инцидент се разиграва малко по-късно на Кастелоризо. Там пристига платноходна лодка. Возещите се на нея били спасили от водата 11 души, които се опитвали да стигнат до брега. Освен това извадили от морето и едно мъртво момче. Спасените заявили, че липсват още четири души. При последвалото издирване са открити мъртви две жени и едно момче, а един мъж още се издирва.

Вчера, при друг подобен инцидент край остров Калимнос три деца и една жена загубват живота си, когато пластмасовата им лодка се преобръща малко преди 11 часа вечерта на север от Калолимнос.

Трима души се издирват – един мъж, една жена и едно дете. Спасени са общо 10 мъже и две жени, както и трафикантът, който ги водел. На лодката е имало общо 18 души.

Междувременно, президентът Прокопис Павлопулос подчерта спешната нужда да бъде прекратена войната в Близкия изток и бежанският въпрос да бъде решен през призмата на защитата на човешкото достойнство.

Днес сутринта той прие в президентството членовете на Международния секретариат и председателите и докладчиците на комисиите на Интерпарламентарната православна асамблея.

„Трябва да се разбере колко важно е посланието на православието днес за Европа и за света като цяло, когато дори в родината ни има хуманитарна криза, и когато има огнища на война, главно в Близкия Изток, създаващи бежански вълни. Трябва да се справим с тях през призмата на защитата на човешкото достойнство”, подчерта президентът.

Той отбеляза и че от 1993 Интерпарламентарната православна асамблея допринася значително за изграждането на европейския проект, който се основава на три стълба: на древна Гърция, чрез свободата и духа, на Рим, чрез държавата и закона, и на християнството, чрез солидарността и социалната справедливост.

Заместник-министърът на външните работи и главен секретар на асамблеята Янис Аманатидис увери, че организацията се опитва да допринесе за спирането на катастрофалните последици от войните в региона и на преследването на големи групи население.

Председателят на Интерпарламентарната православна асамблея Сергей Попов подчерта, че членовете на секретариата като членове на парламентите в техните страни „енергично защитават идеалите на християнството и християнските ценности”, а основната цел е да се осигури световната стабилност, за която православието е крайъгълният камък. Попов изрази признателността на Русия, тъй като следващата година ще бъде на година на Гърция в Русия и на Русия в Гърция.

 

Категории: бежанци жертви Фармакониси Кастелоризо Калимнос Прокопис Павлопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus