Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вътрешнопартийна война в Нова демокрация

24 Ноември 2015 / 12:11:16  GRReporter
605 прочитания

Назряващата от дълго време вътрешнопартийна криза в Нова демокрация вече придобива размери на открита война след безпрецедентния провал на изборната процедура в неделя, нанесъл тежък удар върху политическата същност на партията. Изборното фиаското от неделя послужи като предпазна клапа, отприщила вълна от реакции, като четиримата кандидати за лидер на дясноцентристката партия Евангелос Меймаракис, Апостолос Дзидзикостас, Кириакос Мицотакис и Адонис Георгиадис започнаха истинска „война” чрез изявления стремейки се да се възползват максимално от развитието на събитията. След директната нападка на Евангелос Меймаракис, в „кадър” се озова и бившият премиер Андонис Самарас, който отговори с твърд тон, докато мнозина депутати са обърнали поглед към другия бивш премиер от Нова демокрация Константинос Караманлис. Той пък избягва всякакъв коментар, препоръчвайки само бързо приключване на изборните процедури, за да излезе партията от кризата.

Зад кулисите дебатът за евентуалното разцепване на партията на една по-народна дясна формация и една по центристка-умерена, тече открито като се търси единствено подходящият повод. Докато страната е изправена пред невиждани политически, икономически и национални предизвикателства, Нова демокрация прилича на истинска арена, като съществува надеждата, че скорошното провеждане на избори, най-вероятно на 13 декември, ще послужи за успокояване на напрежението. Това обаче все още не е сигурно, като се има предвид, че днес от 19.00 ч. заседава парламентарната група на партията, и то в тежка обстановка. Официално заседанието ще е посветено на бюджета, но не е решен и въпросът с официализирането на решението на Евангелос Меймаракис да се оттегли от ръководството на партията. Едновременно с това той иска Кириакос Мицотакис и Адонис Георгиадис да се оттеглят от поста парламентарни представители (те вече го направиха), както и Апостолос Дзидзикостас от поста губернатор (той отказа да го направи, тъй като е бил избран на този пост). Въпросът с оставането или не на Евангелос Меймаракис ще бъде решен днес, като той самият предлага за служебен председател на партията Янис Плакиотакис, в момента секретар на парламентарната група, който обаче преди това трябва да бъде назначен за заместник-председател. В противен случай въз основа на устава на партията председател трябва да стане нейният секретар.

Към Евангелос Меймаракис бяха отправени доста нападки от останалите кандидати за лидерския пост в Нова демокрация по повод провала на изборната процедура. Меймаракис окачестви също така като нелоялна изтеклата в медиите информация, че според Андонис Самарас той не може да остане служебен председател на партията. В резултат на всичко това вчера Евангелос Меймаракис отговори остро на всички, включително на Андонис Самарас, когото индиректно свърза с кандидатурата на Апостолос Дзидзикостас. Меймаракис заяви, че бившият премиер е познавал компанията Infosolutions (фирмата, нагърбила се с провеждането на изборите за лидер на Нова демокрация) и е гарантирал за нея, тесният му сътрудник Димитрис Птохос ѝ е възлагал дейности в резиденцията Максиму, а Макис Воридис, един от инициаторите на кандидатурата на Дзидзикостас заедно с Такис Балтакос по организационните въпроси е бил неин правен консултант.

«Андонис Самарас няма нищо общо с всичко това. Грешат тези, които се опитват да го замесят в игрички, глупости и лъжи. Каква е целта им?», беше отговорът на сътрудници на Андонис Самарас, които напомниха, че въпросната фирма «си сътрудничи с Нова демокрация още от времето, когато Меймаракис бе секретар». «В този момент най-важно е единството на партията и гладкото провеждане на вътрешнопартийните избори. Нека не забравяме, че противникът е друг», завършват сътрудниците на Самарас, от чието име впоследствие бе публикувано по-подробно изявление, с което той отговаря точка по точка на обвиненията на Меймаракис. Опровержение последва и от страна на Макис Воридис, който още вчера постави въпроса с отговорността на Евангелос Меймаракис. «Възгледите на Меймаракис никога не са съвпадали със схващанията, поведението и морала на Воридис» беше новият отговор от страна на Евангелос Меймаракис, който прикани отново Апостолос Дзидзикостас да подаде оставка «особено след като твърди, че ще спечели изборите».

 

 

Категории: Нова демокрация избори председател кандидати вътрешнопартийна криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus