Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вътрешнопартийно брожение срещу Ципрас

19 Февруари 2015 / 12:02:16  GRReporter
818 прочитания

Заседанието на парламентарната група на СИРИЗА, на което гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви името на кандидата за президент на Гърция е протекло в бурна и напрегната обстановка, съобщават гръцки медии. То завършило с протести на депутати срещу решението на  лидера на партията и най-вече срещу начина, по който то било взето, без да се вземат под внимание техните позиции.

Почти всички се противопоставили на решението на Ципрас да номинира Прокопис Павлопулос и протестирали както за начина на обявяване на кандидатурата. Някои дори предложили да се проведе гласуване, за да се преброят гласовете „за” и „против” конкретната кандидатура.

„Г-н председател, това е последният път, в който правиш нещо подобно. Друг път не може и няма да позволим да има”, били думите на повечето от депутатите след края на заседанието.

Според електронното издание на вестник То вима, депутатът Рахил Макри заявила: „Независимите гърци ме изгониха, защото казвах, че партията е лидерска. Сега виждам как се вземат решенията и в СИРИЗА”.

Въпреки протестите си по време на заседанието обаче депутатите от управляващата партия подкрепиха чинно предложения от Алексис Ципрас кандидат за президент. Единствено депутатът от крайно лявото крило на СИРИЗА Йоана Гайтани не се яви изобщо в пленарната зала по време на вота, като не изпрати нито обяснително за отсъствието си писмо, както е прието в тези случаи.

Трима нейни колеги пък първо дадоха гласа си за Прокопис Павлопулос и след това изразиха несъгласието си с писма, които разпространиха в медиите.

Депутатът от региона на Атика Елени Сотириу посочи, че изборът на Прокопис Павлопулос за президент на Гърция не е  правилен, понеже „посланието на изборите на 25 януари бе послание за осъждане и отхвърляне на старата политическа система и наказание на разпадащата се система на меморандума. Националното и народното единство е необходимост, но само на базата на един възродителен процес, а не в рамките на съгласието с политическите сили, които разрушиха страната”.

От своя страна депутатът – икономист Костас Лапавицас заяви: „За да съответства на волята на народа, която бе изразена на изборите на 25 януари, новият президент на страната би следвало да изразява завоя към левицата, отхвърлянето на меморандумите и старото статукво. Един такъв президент би могъл да подкрепи резултатно правителството на СИРИЗА и Независимите гърци в титанската задача за воденето на преговорите с кредиторите и за възстановяването на страната. Би могъл дори да бъде един нов пример за демокрация и да разшири големия народен прием, на който се радва новият кабинет. Прокопис Павлопулос е една изключителна публична личност с демократичен дух, но не отговаря на тези критерии. Но от момента, в който кандидатурата му бе обявена публично от премиера и лидер на СИРИЗА не съществува почва за нейното оспорване. Страната се намира в средата на много критични преговори и това изисква здрав вътрешен фронт”.

Третият депутат, който гласува за Павлопулос и изрази несъгласието си впоследствие е Димитрис Коделас, който подчерта: „Голямата промяна, която народът ни иска не намира израз в кандидатурата ни за президент на член на политическия персонал, който управляваше страната в продължение на години, независимо от личните му качества”.

Категории: Политика Алексис Ципрас парламентарна група СИРИЗА кандидатура президент Прокопис Павлопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus