Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Възстановено е корабоплаването в Егейско море

04 Януари 2016 / 11:01:42  GRReporter
605 прочитания

Лошото време и силните ветрове в Егейско и Йонийско море причиниха два инцидента с фериботи, но без последствия за намиращите се на тях пътници.

Фериботът „Закинтос 1” се удари в кея на пристанището в Килини при пристигането си там. Няма информация за пострадали сред намиращите се на борда му 23 пътници. Фериботът е пренасял също осем леки автомобила и три ТИР-а, които също не са получили щети вследствие на удара.

Проблемно бе заминаването и на ферибота „Вицентзос Корнарос” от пристанището Кисамос в района на Ханя на остров Крит. От удара в кея са нанесени щети на водолинията на кораба.

Фериботът е трябвало да замине за Пирея по линията Кисамос – Антикитира – Китира –Пирея, за да пренесе 16 пътници, две леки коли и два ТИР–а. След инцидента пътниците са били транспортирани до Ханя с разходи на корабната компания, която ще им възстанови стойността на билетите.

Поради силните ветрове с интензитет 8-9 по скалата на Бофорт през следобедните часове в неделя бяха отложени пътуванията от пристанището в Пирея с фериботите „Blue Star Naxos” с дестинация Кикладските острови, „Blue Star 1” за островите Хиос и Лесбос и „Нисос Родос”, пътуващ към Самос, Хиос и Лесбос.

Единствените планирани пътувания, които бяха извършени без проблеми бяха тези от Пирея към Крит. Не бяха осъществени пътуванията по маршрутите Агия Марина – Неа Стира, Кавала – Тасос и Ликсури – Аргостоли.

Отменени бяха и някои от пътуванията по вътрешните линии между Кикладските острови.

След бурните ветрове и изключително тежките метеорологични условия в гръцките морета през уикенда, от ранните часове в понеделник бяха възстановени пътуванията по всички морски маршрути.

Междувременно късно снощи бяха открити шестимата планинари, които се бяха изгубили в планината Парнита край Атина. Членовете на пожарникарския екип, които издирваха двамата мъже и четирите деца ги откриха в района на местността Скипиза и ги отведоха до пътя, за да се приберат в домовете си.

Според полицията планинарите се загубили в планината, когато изгубили ориентация. Тъй като се забавили да се върнат в домовете си, съпругата на единия от мъжете се обадила на мобилния телефон на мъжа си към 18:30. Той ѝ казал, че групата е загубила ориентация. Жената се обадила веднага на полицията и операцията по откриването им започнала половин час по-късно, за да приключи малко след 21:00 часа.

Въпреки подобрението на метеорологичните условия в по-голямата част на Гърция, в северната част на страната температурите остават ниски. Показателно е, че в Кастория и Флорина рано сутринта температурата бе около -2 градуса. Ниските температури предизвикаха заледявания по пътищата и затруднения в движението по тях.

 Според гръцката Национална метеорологична служба от обедните часове днес се очаква ново влошаване на времето със снеговалежи в област Западна Македония и по планинските части на Централна и Източна Македония. 

Категории: Новини лошо време проблеми в корабоплаването Кисамос Закинтос Пирея фериботи удар в кея на пристанището бедстващи планинари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus