Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За Гърция споразумението с кредиторите е преврат, извън нея го одобряват

20 Юли 2015 / 12:07:09  GRReporter
822 прочитания

Днешният анализ на последната ни анкета ще свържем с книгата на Никос Диму "Нещастието да си грък", откъс от която публикувахме миналата седмица. В интервю, дадено за Ди Велт, писателят определя петата година от гръцката криза като "бягство от реалността". Дали Гърция бяга от реалностите на кризата, ще разберем от резултатите на въпроса, който ви зададохме: "Как оценявате предвидените в споразумението между Гърция и кредиторите мерки?".

Ще започнем с резултатите от гръцката страница на нашия сайт, според които 55% от далите своя глас читатели твърдо заявяват, че предложените мерки са напълно неприемливи, до степен да са равнозначни на преврат. На противоположното мнение, с 20% от получените гласове, стои тезата, че щом за 5 години Гърция не е направила исканите от нея промени, то и сега няма да ги направи. 15% от читателите ни са на мнение, че мерките са напълно логични, след 5 месеца на затъване на икономиката. 10% смятат, че мерките са цената, която страната ще заплати за политиката на "креативната неяснота" на бившият финансов министър Варуфакис.

Част от читателите на английската страница на GRReporter са в унисон с настроенията на читателите от гръцката ни страница. Най-голям дял от гласовете, 41%, се пада на твърдението, че мерките от споразумението са напълно неприемливи и на практика насилствено подменят волята на гръцкия народ. 29% не смятат, че Гърция ще спази поетите ангажименти, след като 5 години не е извършила най-тежките за нея реформи, искани от кредиторите. 19% от читателите виждат причината за строгите мерки в "креативната неяснота", с която бившият финансов министър Варуфакис води преговорите.  За 11% от читателите, мерките са следствие от 5-месечното затъване на икономиката.

На напълно противоположно мнение са българските читатели, дали отговор в анкетата. 42% са категорични, че Гърция няма да проведе исканите от нея реформи и ще продължи традицията от последните 5 години. 23% са на мнение, че мерките в подписаното споразумение са логичен отговор на ставащото в гръцката икономика и държава през изминалите 5 месеца и го определят като затъване на икономиката. За 19% от нашите читатели споразумението е прикрит опит за преврат, а мерките са тотално неприемливи. 15% от гласувалите в анкетата читатели виждат причината за мерките в стила на управление и водене на преговорите от Янис Варуфакис.

Извод, който можем да направим на база получените резултати е, че над половината от читателите на гръцката ни страница (55%) смятат споразумението за напълно неприемливо, равносилно на преврат. Виждаме, че читателите на българската страница на сайта ни са на противоположната позиция. Тя е логичен израз на придобилия публична популярност израз "болен здрав носи", чрез който обществеността в България изразява неодобрението си за това държавата да плаща вноска за последния спасителния пакет към Гърция. Факт е, че България изтърпява множество ограничения заради финансовата дисциплина, която спазва, като в същото време е на последно място по много икономически и социални показатели сред всички държави на Европейския съюз, в това число и Гърция.

В най-новата ни анкета ви питаме: Ще успее ли Алексис Ципрас да реформира Гърция? Не забравяйте да обосновете вашия вот в коментарите под анкетата.

 

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus