Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За пръв път Еврозоната обсъжда сценарий за фалит на Гърция

12 Юни 2015 / 17:06:29  GRReporter
1037 прочитания

Сценарият за гръцки фалит се намира за пръв път официално на масата на преговорите между Атина и кредиторите ѝ, съобщи международната агенция Reuters. Въпросът е бил поставен от високопоставени европейски представители.

Според източници от Еврозоната, които цитира агенцията представителите на 18-те страни-членки смятат, че постигането на споразумение с Атина преди изтичането на срока, в който тя трябва да изплати задълженията си към МВФ за много малко вероятно.

Като най-възможен изход от ситуацията те виждат гръцки държавен фалит, въпреки обсъждането на вероятността за удължаване на спасителната програма при определени условия.

Агенцията посочва, че на заседанието на Euro Working Group в Братислава са били обсъдени три възможни сценария за Гърция.

Първият включва постигане на споразумение в рамките на следващата седмица и при гаранции за реформи от страна на Гърция. Той изглежда много трудно да бъде изпълнен, поради липса на време.

Вторият сценарий е удължаване на спасителната програма при конкретни условия.

Третият сценарий е свързан с вероятен фалит на Гърция.

Според същите източници дискусията в Euro Working Group не е приключила с окончателни изводи. Участниците в заседанието отбелязали, че при един такъв сценарий със сигурно ще бъде наложен контрол в движението на капитали от Гърция с цел да се избегне изтичането им в чужбина. В допълнение  държавата ще се разплаща с IOU – неформални документи, които са обезпечени с обещанието, че ще бъдат осребрени на по-късен етап.

В същото време Reuters съобщава, че централните банкери от Еврозоната са готови да прекъснат финансирането на Гърция чрез Фонда за спешна ликвидност ако Атина не успее да се споразумее с кредиторите си.

Според други европейски представители, които цитира агенцията прекъсването на финансирането и налагането на контрол върху движението на капитали е въпрос на време. Те твърдят, че „докато разговорите продължават спирането на финансирането от Фонда за спешна ликвидност би било налудничаво действие, но ако Гърция обяви спиране на плащанията всичко ще се промени”.

В същото време в Атина бе свикано заседание преговарящата с кредиторите група под ръководството на премиера Алексис Ципрас. Според източници целта на дискусията е да бъдат определени бюджетни мерки, които ще заменят спирането на помощите за получаващите ниски пенсии и облагането на електрическия ток с най-високата ставка на ДДС и ще имат същия финансов резултат. В допълнение гръцкият кабинет трябва да предложи конкретни мерки на стойност 500 милиона евро – сума, която дели преценките на Атина с тези на кредиторите.

До момента гръцки правителствени източници отричат, че е кабинетът е получил ултиматум от страна на кредиторите да представи мерки и твърдят, че Атина е готова да сключи споразумение всеки момент. Въпреки ясните послания от страна на кредиторите, че е нужно сключване на споразумение на експертно ниво, те настояват, че преговорите са политически.

В допълнение същите източници обясниха оттеглянето на екипа МВФ от Брюксел като потвърждение и признание от страна на Фонда, че преговорите се водят на друго ниво. Другото им обяснение за случилото се вчера е, че то е начинът на МВФ да притисне Европейската комисия и Европейската централна банка „да се завърнат към „правилния път” на консултациите на експертно ниво”.

„Неучастието на МВФ в политическите преговори не означава нищо повече от натиск към всички страни – Европейската комисия, европейската централна банка и Гърция. Както уточни говорителят Джери Райс „МВФ никога не напуска масата на преговорите” и ако се наложи ще се върне обратно към тях. Може би МВФ смята, че  най-доброто решение е да вземе парите, които е предоставил досега и да напусне програмата за Гърция. Затова упражнява натиск към всички страни, и най-вече към Берлин, като цели да бъдат приложени всички твърди политически мерки в Гърция, за да може да получи гаранции за своите пари”, заявиха правителствените източници в Атина.

След като прехвърлиха цялата вина за спирането на преговорите върху кредиторите те настояха, че правителството продължава да преговаря на основа на предложеното от него споразумение, което включва:

- Ниски бюджетни излишъци, най-вече през 2015 и 2016,

- Никакво орязване на заплати и пенсии,

- Преструктуриране на държавния дълг,

- Динамична инвестиционна програма.

В късния следобед стана ясно, че след края на заседанието премиерът Алексис Ципрас е разговарял по телефона с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В разговора е било уточнено, че утре представители на Алексис Ципрас ще заминат за Брюксел, където ще се срещнат с представители на ръководителите на институциите - кредитори, тъй като Атина е готова да представи своите, очаквани днес,  ответни предложения. За пореден път правителствени представители подчертаха, че Гърция и кредиторите са по-близо от всякога до сключването на споразумение.

Категории: Политика Гърция и кредиторите държавен фалит преговори за споразумение телефонен разговор между Алексис Ципрас и Жан-Клод Юнкер гръцки предложения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus