Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За Ципрас истинските преговори започват сега

16 Юни 2015 / 17:06:10  GRReporter
1201 прочитания

„Истинските преговори, въз основа на които ще бъде оценено правителството започват сега”, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в речта си пред членовете на парламентарната група на СИРИЗА.

„Ще продължим да работим до края хладнокръвно, спокойно и решително с цел да постигнем решение, а не просто споразумение”, посочи той и застана твърдо зад начина, по който правителството му участва в преговорите с кредиторите. „Кой ще плаща данъци в тази държава е компетенция на правителството”, подчерта Ципрас в коментар за предлаганите от кабинета бюджетни мерки, които кредиторите отхвърлят. Веднага след това заяви, че цената за кризата трябва да се плати от „олигархията, а не от служителите и пенсионерите”.

В речта си той беше повече от критичен към Международния валутен фонд, който по думите му носи криминална отговорност за ситуацията в Гърция. „Необходимо е институциите да си разпределят отговорността, защото за днешното състояние на Гърция е виновно господството на позициите на МВФ. Резултатът от всичко това е, че стигаме до предложения, които не следват логиката на здравия разум, а напротив – задълбочават рецесията. Така, в крайна сметка искат от нас да приемем едно споразумение, което ще завлече готовата ни да се изправи на крака икономика към рецесия и несигурност”, каза Алексис Ципрас пред депутатите от СИРИЗА.

И след това допълни: „Ако целта е да бъде продължена програмата на МВФ, за която е всеизвестно, че се оказа неуспешна, тогава гръцкият кабинет няма да има избор пред себе си. Ние сме задължени да не се преклоним пред натиски и изнудвания. Дойде моментът нашите партньори да се изкажат с пълна яснота. Искат ли МВФ да е част от споразумението заедно със своите неуспешни формули? И как е възможно да приемат неговите тежки мерки, но не и предложенията му за отписване на външен дълг? МВФ носи криминална отговорност за днешното състояние на Гърция. Дойде време Европа да прецени неговите предложения”.

„Борбата за политическа промяна беше наш дълг”, заяви гръцкият премиер. „Нареждането от страна на гръцкия народ е ясно нареждане да преустановим политиката на бюджетни съкращения след пет години прилагане. Задължени сме да работим за постигането на споразумение, което няма да натоварва хората на заплата и пенсионерите и ще разпредели тежестите сред онези, които не платиха своята част за излизането от кризата. Едно споразумение, което няма да удължи несигурността, но ще постави окончателно край на дискусиите за прословутия Grexit”. 

След края на речта на гръцкия премиер пред депутатите от СИРИЗА социалните мрежи бяха залети от коментари и от снимки на финансовия министър Янис Варуфакис, който изслуша Ципрас седнал на пода на парламентарната зала.

Категории: Политика Алексис Ципрас реч пред парламентарната група на СИРИЗА преговори с кредиторите криминална отговорност на МВФ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus