Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Задължават богатите гърци да декларират и бижутата си

02 Декември 2015 / 14:12:44  GRReporter
689 прочитания

От началото на 2016 гърците ще бъдат задължени да декларират пред данъчните власти всички златни накити и предмети, скъпоценни камъни и пари в брой на стойност над 15 000 евро, които съхраняват в домовете си или в банкови сейфове. Задължението е в сила за всички данъкоплатци, които по закон трябва да заявяват произхода на своето лично състояние.

Новата мярка се предвижда в общото решение на министрите на правосъдието и финансите и ще влезе в сила от 1 януари 2016. В решението се посочва, че декларацията ще се извършва по електронен начин в личните данъчни профили. Задължението е в сила дори в случаите, когато във финансовото състояние на данъкоплатците не е настъпила никаква промяна.

По-конкретно данъкоплатците ще бъдат задължени да декларират наличните си пари в брой, когато сумата надвишава 15 000 евро, както и ценните предмети на стойност над 30 000 евро. Сумите са определени за семейство и включват всички членове, в това число и непълнолетните членове. В решението се посочва също, че с цел да бъде улеснено попълването на данъчните декларации, данните от имотните декларации ще бъдат извличани автоматично от съответните формуляри.

Досега задължението за попълване на декларации относно цялостното имуществено състояние важеше за депутатите, журналистите, държавните функционери и други. Сега то се използва като основа за създаването и прилагането на електронен регистър за имущественото състояние, което трябва да декларират всички данъкоплатци.

Категории: Новини деклариране на пари в брой златни бижута и предмети декларации за имуществено състояние
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus