Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Замислят "мини Шенген" без Гърция

19 Ноември 2015 / 17:11:22  GRReporter
1010 прочитания

Белгия, Франция, Германия, Люксембург и Холандия разработват за изключване на Гърция от Шенгенското пространство, се посочва в днешна публикация на британското издание Daily Mail.

Според плана заедно с Гърция зоната трябва да бъде напусната също от страните от Източна Европа, както и Италия и Испания. В резултат на тяхното премахване ще възникне една „мини-Шенгенска зона”, в рамките на която ще бъдат въведени стриктни мерки за контрол.

По този начин властите в страните-членки ще могат да проверяват паспортите на всички пристигащи в тях от страните извън зоната и да проверяват техните имена в база данните на заподозрените за терористична дейност.

Според изданието конкретният план ще бъде поставен на утрешната среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието на Европейския съюз.

Вестникът се позовава на европейски дипломат и посочва, че всички в Европа признават, че в Шенгенското пространство има проблем. „Все още не сме постигнали споразумение за неговото решаване, но до срещата в петък са в ход неофициални разговори, в които се представят конфронтиращи се позиции”, заявил той пред Daily Mail.

Сценарият за свиването на Шенгенското пространство е започнал да се дискутира след терористичните нападения в Париж миналия петък, като през всичките последвали ги дни потокът от пристигащи в Европейския съюз бежанци и имигранти не стихва.

Публикацията на Daily Mail провокира реакция от страна на Европейската комисия. По информация на агенция Reuters една от нейните говорители, чието име не се споменава е посочила, че в Брюксел не е получило официално предложение за създаването на „мини Шенгенско пространство” в рамките на съществуващата зона за свободно движение в ЕС.

„Утре страните-членки ще имат възможността да обсъдят контрола по външните ни граници и мерките срещу терористичната заплаха”, отбелязала тя. 

В редица от медии се посочва, че идеята за създаване на мини Шенгенско пространство принадлежи на холандското правителство, което я е обсъдило както на своите заседания, така и с други европейски партньори. Министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер заяви по време на пресконференция в Берлин, че холандският му колега му е представил идеята. Той допълни, че Германия не е ентусиазирана от холандското предложение. „Политическата ни цел трябва да бъде функционирането на Шенгенското пространство в неговата цялост”, подчерта де Мезиер.

Холандското предложение се различава от френския план за въвеждане на системни гранични проверки в рамките на Шенгенското пространство в рамките на прилагането на мерки за сигурност след кървавите нападения в Париж миналия петък. Според холандското издание De Telegraf в плана на правителството на страната се предвижда изграждане на транзитни бежански лагери извън „мини Шенгенското” пространство.

Министърът на външните работи на Холандия Берт Кундерс потвърди тази информация, като допълни, че всекидневно се обсъждат и нови мерки. „Холандия и останалите страни дискутират различни решения”, заяви Джанет Такенс, говорителка на холандското министерство на правосъдието, в чийто ресор попада и миграцията. „Разговаряме редовно с държави, които имат подобни позиции”, допълни тя, без да предостави някакви уточнения.

Вчера председателят на парламентарната група на управляващата партия на Свободата и демокрацията заяви, че подкрепя идеята за създаване на „мини Шенген”, докато лидерът на Работническата партия, която участва в правителствената коалиция на премиера Марк Руте каза, че вижда „усложнения и пречки” в осъществяването на този план.

Категории: Политика Шенгенско пространство мини Шенген Гърция среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС бежанска вълна терористични атаки в Париж
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus