Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Започват преговорите между Атина и новата θεσμόικα

11 Март 2015 / 19:03:46  GRReporter
1438 прочитания

Неспособно да спази предизборното си обещание за край на тройката, гръцкото правителство обяви, че ще води преговори само с институциите (θεσμοί, тесми на гръцки), които не са нищо друго освен старата тройка. Така се роди новият термин θεσμόικα (тесмойка)

Утре в Атина пристигат техническите екипи на „институциите“, а днес разговорите се провеждат в Брюксел и Париж и то на различни нива (вече не само на политическо, както преди месец и половина, но и на техническо ниво). В Атина представителите на „институциите“ ще започнат от Главна дирекция „Счетоводство“, която ще посетят, за да се информират за ситуацията.

Днес преговорите започват в 15.00 ч. на неутрална територия в Брюксел. Там се намира делегация, съставена от сътрудници на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, които се срещат с технократи от трите институции (Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейската комисия). Тази среща бележи началото на техническото уточняване и окончателното оформяне на пълния пакет от ангажименти за всички мерки, които гръцкото правителство предлага да приложи през следващите 100 дни (т.е. до края на четиримесечното споразумение-мост, което изтича през юни, и преди третия меморандум, който се подготвя), за да се открие пътят за отпускане на „примката около шията“ на гръцката икономика.

Екипът на Варуфакис се състои от проф. Йоргос Хулиаракис (новоизбрания председател на Съвета на икономическите експерти), Николаос Теохаракис (новия главен секретар по фискалната политика), Елена Панарити (съветник на финансовия министър), Янис Маргарис (сътрудник на вицепремиера Янис Драгасакис), както и Ставрула Миляку (генерален директор по бюджета на Главна дирекция „Счетоводство“).

От страна на кредиторите ще бъдат представени всички институции, като ще присъстват и ръководители от Европейския механизъм за стабилност (ESM).

Междувременно, гръцкият финансов министър потърси отново подкрепа, за да устои на натиска на кредиторите. Той се намира вече в Париж, където днес се очаква да се срещне с френския си колега Мишел Сапен. Вчера обаче политическите преговори отново се изостриха след размяна на словесни нападки между представители на гръцкото и немското правителство, затруднявайки по този начин техническите разговори, въпреки че както бе договорено на 20 февруари по време на срещата на Eurogroup, това е единственият начин да бъде отпусната по-нататъшна икономическа помощ за Гърция.

Отрицателният отговор на Атина

Двойните преговори (на политическо и техническо ниво) се провеждат в сянката на вчерашните изявления на Волфганг Шойбле, че Атина губи време, сякаш не осъзнава, че се пропилява ценно време без съществена причина. Едновременно с това стават все повече изявленията и публикациите в чужбина, които предупреждават, че съществува опасност страната да изпадне в неплатежоспособност през следващите една, две или три седмици на месец март.

И това, въпреки че по време на срещата на Eurogroup от 9 март бе потвърдено за пореден път официално доброто желание и политическата воля на всички партньори да се намерят допирни точки за постигането на споразумение, което предизвика бурната радост на гръцкото правителство. Още от следващия ден обаче започнаха търканията и размяната на реплики по отношение на мястото за провеждане на преговорите.

По този начин гръцкото правителство попречи на пристигането на проверяващите, а сега се мъчи по всякакъв начин да отблъсне нападките на Берлин, казвайки „не“ и възпрепятствайки трите институции, които подготвяха посещение в Атина с многобройни екипи от чуждестранни одитори.

Никос Папас обаче, държавен министър и близък сътрудник на Алексис Ципрас, предпочете да даде този отговор на германския финансов министър Волфганг Шойбле, а не например на холандския му колега и председател на Eurogroup Йерун Дайселблум, който бе заявил, че „ако не сме добре дошли в Атина, преговорите няма да започнат“. При това Никос Папас обвини открито Шойбле, посочвайки, че той е отговорен за задушаващия Гърция план, и наричайки го подстрекател на политически игри и поддръжник на неуспешни политики в Гърция и Европа.

Блокиране на посещението на одиторите

До вчера на обяд, всички представители и на трите институции, попитани от гръцките журналисти в Брюксел, Франкфурт и Вашингтон отговаряха, че в сряда в Атина ще пристигнат специални пратеници с цел да съберат данни и да проверят действителното състояние на гръцката икономика, месец и половина след изборите. Следобед обаче (около 16.00 ч. гръцко време) изведнъж всичко това бе отменено.

Правителството възприе като предизвикателство и «дипломатическа грешка (unfair)»  (това бяха думите на гръцки високопоставен служител, участващ в преговорите) прибързаността на европейските партньори да определят и изпратят възможно най-скоро одитори за проверка на място на икономическата ситуация в страната. То настоява, че преговорите и информираето на кредиторите вече ще трябва да става «на чужд терен» -освен ако не бъде сметнато за крайно необходимо- и иска да задържи далеч от Атина разговорите с техническите екипи, за да не се повтори пред камерите добре познатата вече от миналото картина от посещенията на чуждестранните одитори в различните министерства.

Категории: преговори гръцко правителство европейски институции Европейска централна банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus