Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заседанието на Eurogroup прекъсна за неопределено време

25 Юни 2015 / 17:06:33  GRReporter
1171 прочитания

Два часа след началото му заседанието на съвета на финансовите министри от Еврозоната бе прекъснато за неопределено време. Министрите поискали от гръцката страна да представи по-добро предложение за споразумение. В същото време, според цитирани от Bloomberg европейски представители няма никакви изгледи за постигане на съгласие относно последното внесено от кредиторите предложение.

След края на продължилата 6 часа среща на ръководителите на институциите – кредитори с гръцкия премиер Алексис Ципрас, директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че няма напредък в преговорите между двете страни. Тя посочи: „В последните няколко седмици трите институции работиха заедно. Излизаме със съвместно предложение, бяхме съсредоточени и дисциплинирани. За съжаление отсрещната страна не е, затова има още много работа да свърши”.

В подобен дух бе изказването и на председателя на съвета на финансовите министри от Еврозоната Йерун Дайселблум: „Нямаме никакво споразумение от гърците, така че по време на заседанието трябва да чуем от тях идеите им - с какво са съгласни и с какво - не и от там да започнем”.

Малко преди безславния край на заседанието на Eurogroup председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази оптимизма си, че Атина и кредиторите ще се споразумеят със съобщение в Туитър: „Предстоят ни още много часове работа, но имам усещането, че противно на трагедиите на Софокъл, тази история ще има щастлив край”.

Съвсем скоро след това обаче германският канцлер Ангела Меркел не сподели неговия оптимизъм. В изявление пред медиите при пристигането си за да участва в срещата на върха на Европейския съюз по-късно днес тя заяви, че Гърция е „направила крачки назад по определени теми”. След това допълни, че решението за споразумението ще бъде взето от финансовите министри.

От своя страна френският президент Франсоа Оланд заяви, че „споразумението с Гърция е постижимо и напълно необходимо” и предупреди, че времето, което имат на разположение Атина и представителите на кредиторите е малко.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се оказа най-оптимистично настроеният сред колегите си. „Европейската история е пълна с различия, преговори и в крайна сметка с компромиси. След представянето на цялостните предложения от страна на Гърция съм убеден, че ще можем да постигнем такъв компромис, който ще позволи на Гърция и Еврозоната да превъзмогнат кризата”, заяви той на път за срещата на върха на ЕС.

Минути по-късно стана ясно, че на заседанието на финансовите министри е била констатирана безизходица. Според европейски източници те ще се намират в готовност през уикенда, за да обсъдят вероятен общ вариант на споразумение, както и ситуацията при непостигане на никакво споразумение между Атина и кредиторите. Съществуват непотвърдени сведения, че е вероятно провеждането на ново заседание в събота.

Веднага след това Йерун Дайселблум заяви, че „вратата за Гърция да приеме предложенията на кредиторите е все още отворена”. След това той се отправи към сградата на Европейския съвет, за да уведоми министър-председателите на страните-членки на ЕС за причините за неуспеха на заседанието. В залата с тях се намира и президентът на Европейската централна банка Марио Драги.

Според кореспондента на италиански медии в Брюксел Фабрицио Гориа, който се позовава на участници в срещата, Ангела Меркел заявила пред лидерите на европейските партии – членки на Европейската народна партия, че е абсолютно необходимо да бъде сключено споразумение с Гърция преди отварянето на пазарите на капитали в понеделник. Веднага след това тя допълнила: "Няма да позволим да бъдем изнудени” от Гърция. 

В същото време говорителят на МВФ Джери Райс заяви, че е убеден, че Гърция ще изплати заемите си към фонда на 30 юни. Той уточни, че ако все пак Атина не успее да внесе сумата от почти 1,6 милиарда евро навреме, МВФ няма да приеме това като фалит, а ще постави Гърция в категорията на „просрочените задължения”. След това Кристин Лагард ще трябва да информира управителния съвет на фонда в 30-дневен срок за процедурите, които ще последват. Райс заяви, че МВФ призовава и двете страни да изпълнят своята част от отговорността – Гърция да започне изпълнението на реформи и европейците – да финансират страната, за да продължи дългът ѝ да бъде устойчив. „Ние не поставяме ултиматуми (take it or leave it), а работим по принципа на даването и вземането (give and take)”, подчерта Райс.

Малко преди началото на срещата на върха на ЕС световните агенции разпространиха следните снимки.

Категории: Политика заседание на финансовите министри от Еврозоната неуспех за постигане на споразумение между Гърция и кредиторите Международен Валутен фонд среща на върха на ЕС
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus